Újabb összecsapások Isztambulban: meghalt a nyári tüntetéseken megsérült fiú

Összecsapások robbantak ki az előtt az isztambuli kórház előtt, ahol már 9 hónapja ápolták azt a 15 éves fiút, akit még nyáron, a Gezi parknál fejen talált a rendőrök könnygázgránátja. A fiú azóta kómában volt, és reggel meghalt.

Júniusban a török rendőrök könnygázgránátokkal próbáltak feloszlatni egy tüntetést az ikonikussá vált Gezi parknál, Isztambulban. A 15 éves fiú, Berkin Elvan kenyérért ment le, így keveredett a tömegbe. Ő a nyolcadik áldozata a nyári, kormányellenes tiltakozó hullámnak, amely a Gezi parknál kezdődött, és kiterjedt egész Törökországra. 269 napig feküdt kómában, a végén már 16 kilós volt.

Miután a halálhírét bejelentették, az édesanyja a kórházhoz ment, és rövid idő alatt rengeteg gyászoló vette körül. Tiszteletadások és részvétnyilvánítások jelentek meg a közösségi médiában, több ezren az utcákra mentek, hogy hangot adjanak a haragjuknak. Hamarosan megjelentek a rohamrendőrök is, a tüntetők pedig megtámadták az autóikat.

A szülők közben egy közeli imacsarnokba mentek, a tömeg odakint az kiabálta: Berkin Evan a mi becsületünk, és halhatatlan. A BBC tudósítója szerint a tüntetők nem hitték el, hogy a rendőrök azért bukkantak fel a kórháznál, hogy a gyászolók biztonságára vigyázzanak.

További tüntetéseket jelentettek Antaliából és Izmirből, valamint a fővárosból, Ankarából. A 15 éves Berkin Evant holnap temetik, a temetés időpontjára újabb demonstrációkat hirdettek meg Isztambulban és Ankarában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez