Kötelező a katonaság az izraeli ultraortodox fiataloknak is

Hiába vonult ki kedden és szerdán az ellenzék a Knesszetből, az izraeli törvényhozás elfogadta az új bevonulási törvényt, amely az utraortodox fiatalok számára is kötelezővé tette a katonaságot. Egyelőre még kérdéses, hogy ez milyen kihatással lesz az izraeli belpolitikára és vajon tovább szélesedik-e a törésvonal a szekuláris és a ultraortodox zsidóság között.

Az izraeli parlamentben a a Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) vallásos nacionalista párton kívül hatvanöt képviselő támogatta az indítványt. Az ultraortodox vallásos pártok a többi ellenzéki párttal együtt távolmaradtak az üléstől.A kormánykoalíció pártjai hétvégén írásban vállalták, hogy támogatják az indítványt, ezért az ellene szavazó képviselőtől büntetésből megvonják tagságát a Knesszet külügyi és védelmi bizottságában, és hat hétig nem nyújthat be törvényjavaslatokat sem.

Az új törvénykezés meghatározza a bevonulásra kötelezett ultraortodoxok számát, amely fokozatosan emelkedik egy hároméves átmeneti időszak során, és 2017-re eléri az 5200-at. Jair Lapid pénzügyminiszter még annyival kiegészítette az új szabályozást, hogy nemcsak pénzügyi bírságra, hanem bűnügyi eljárásra is számíthatnak azok, akik a behívó ellenére nem jelennek meg a sorozóbizottság előtt

“Ez egy történelmi fontosságú szabályozás” – jelentette ki Ajelet Saked, a Bájt Hajehudi politikusa, a törvényt kidolgozó bizottság elnöke. “Hatvanöt évig kivételeztek a jesivák, a vallási főiskolák minden tanítványával, de a koalíciós változás ezt arányossá, fokozatossá és megfelelővé változtatta” – tette hozzá. “Most nekigyürkőzünk és bevonjuk ultraortodox testvéreinket a gazdaságba és a katonai szolgálatba, eljött az ideje az egységnek” – írta Naftali Bennet gazdasági miniszter a szavazás után a Twitteren.

Az új szabályozás elsődleges célja a vallásosok munkába állásának előmozdítása, eddig csak akkor vállalhattak ugyanis legálisan munkát, ha előbb teljesítették a tanulmányaik idejére felfüggesztett katonai szolgálatukat. Hadkötelezettségük a közteherviselést meghirdető Jes Atíd centrista párt egyik fő választási ígérete volt. A párt a tavaly januárban rendezett választásokon a második legtöbb szavazatot kapta, és az új kormánykoalíció tagja. Az izraeli kormányban évtizedek óta most először nincs ultraortodox párt, amely felléphetne besorozásuk törvénybe iktatása ellen.

Az ultraortodox zsidóság és a rabbik egyelőre még nem kommentálták az eseményeket. Ugyanakkor a törvény ellen több hászid zsidó tüntetett Izraelben és az Egyesült Államokban is. Március 3-án tartották Izrael állam történetének eddigi legnagyobb tiltakozó akcióját Jeruzsálemben., amelyen körülbelül félmillió hászid vett részt 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez