A nők elrablása. Csaknem száz asszonyt és gyereket hurcoltak el Szíriában iszlámista lázadók

Szunnita iszlámista lázadók azt állítják, hogy 93 nőt és gyermeket raboltak el: mindannyian Asszad elnök kisebbségi alavita szektájához, a siita iszlám egyik ágához tartoznak.

A tegnap nyilvánosságra hozott videó szerint még augusztusban hurcolták el őket Latakia tartomány falvaiból: a vidék az elnök erőssége a Földközi tenger partján.  A lázadók azt mondják: azért rabolták el őket, hogy cserébe a kormány engedje el az általa fogva tartott ellenzékieket.

Mind a két oldal több ezer embert tart bebörtönözve a másik táborból. Az al Dzsazíra televízióban közzétett üzenet szerint a lázadók most 2 ezer, már több mint egy éve fogva tartott hívükre cserélnék ki a 93 nőt és gyermeket. A 2 ezer fogoly fele szintén nő és gyermek lenne, szintén a partvidékről.

A videón három, fejkendőt és egyszerű ruhát viselő asszony látszik. Egy másik jelentben több tucat nő és gyermek áll egy falakkal körülvett térben. A Reuters nem tudta függetlenekkel megerősíttetni a felvételek valódiságát, és az egész videóhoz sem jutott hozzá, csak részletekhez. Azt sem tudják, hogy melyik lázadó csoportról van szó, az al Dzsazíra csak annyit árult el, hogy fegyveres szíriai felkelők.

Szíriában a szunnita iszlám többség tagjai közül a legtöbben csatlakoztak a felkelőkhöz, Asszad mögött gyakorlatilag csak a különböző kisebbségek állnak. A polgárháborúban mindkét oldal támad civileket, és mindegyik bevont a konfliktusba külföldi harcosokat és külföldi pénzt a közel-keleti térségből.

Ritkák a fogolycserék, jóllehet éppen a múlt héten volt egy: 13, decemberben elhurcolt görögkeleti apácát engedtek el az al Kaidához kötődő al Nuszra Front harcosai, 25, a kormány által bebörtönzött rabért cserébe.

Katar, ahol az al Dzsazíra is működik, azt állítja, hogy közvetítő szerepet játszott a szíriai apácák elengedésében, de ezt Damaszkuszban tagadják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez