Az iráni focista nők néha férfiak. Vagyis csak voltak

Iránban kötelezővé tették a nemi vizsgálatot a profi női labdarúgó ligában. Hogy megtudják: ténylegesen és száz százalékig a “gyengébb” nemhez tartoznak-e a játékosok.

A brit Telegraph szerint a sportvezetők azután döntöttek a rajtaütésszerű orvosi vizsgálatok mellett, hogy kiderült: néhány vezető játékos a női ligában férfi volt, aki elhatározta ugyan magát a nemváltó műtétre, de még nem esett túl rajta. A “lebukott” sportolók közül négyen a nemzeti válogatottban játszottak.   

Iránban a nemváltó műtétek legálisak, erről még az 1979-es iszlám forradalom vezetője, Khomeini ajatollah adott ki fatvát.

A kluboknak most kötelező orvosi vizsgálaton ellenőrizniük a játékosok nemét, mielőtt leigazolnák őket – közölte az IRNA állami hírügynökséggel az iráni labdarúgó szövetség orvosi bizottságának elnöke, Ahmad Hasemian. “Ha ezek az emberek műtéti úton rendezik a helyzetüket, és erről megkapják a megfelelő orvosi papírokat, akkor játszhatnak női futballcsapatokban”.

Azokat viszont, akik nem tudják bizonyítani, hogy nők, eltiltják a női kluboktól. Hét játékos szerződését már meg is semmisítették emiatt.

A labdarúgás nagyon népszerű sport az iráni nők körében. Ugyanakkor bizonyos vallási szabályok miatt a férfi csapatok meccseit nem nézhetik meg élőben: nem engedik be őket a stadionokba, ha ott férfiak játszanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez