Török katonák védenek egy emlékművet Szíriában

A szíriai polgárháborúban a kulturális emlékművek különösen közkedvelt célpontjai a szélsőséges iszlamistáknak. A militáns csoportok már nem egy keresztény templomot fosztottak ki, vagy múzeumot tettek tönkre. A török kormány ezért úgy döntött, hogy igyekszik elejét venni annak,hogy a dzsihadisták szétrombolják az egyik legfontosabb török történelmi emlékművet Szíriában. 

„ Mi már minden lehetséges szcenárióra felkészültünk, mint ahogy mindig is tettük. A kockázatokat már a szír válság kitörése óta ismerjük. Figyeljük az eseményeket és folyamatosan kapcsolatban vagyunk a megfelelő szervekkel. Bármilyen támadást is hajtanak végre a sír ellen a rezsim vagy akár a radikális csoportok harcosai, az komoly török lépésekre számíthat” – jelentette ki Ahmet Davutoglu török külügyminiszter.

A nyilatkozatát akkor tette közzé, amikor több határ menti településen összecsaptak az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) és a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) katonái. Mivel az FSA ultimátuma lejárt és nem mindegyik terrorista akarta elhagyni az észak-szíriai területet, ezért fegyverrel próbálják meg őket elüldözni a környékről. 

Az ellenzéki belháborúk miatt veszélye került a török állam egyik enklávéja Szíria területén, ahol Szultán Sáh a szíriai Szeldzsu-dniasztiának az utolsó tagja van eltemetve. A török államhoz tarozó aprócska terület 25 kilométerre fekszik a határtól, s az 1921-es francia-török szerződés értelmében katonákat küldhet az emlékmű védelmére.  A sír körül jelenleg 25 török katona teljesít őrző-védő szolgálatot, de Ankara szerint szükség esetén meg tudják növelni az itt állomásozó katonák számát. 

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez