Szabadon engedték az egyiptomi állampolgárokat

Ma délután véget ért az egyiptomi-líbiai krízis, amely azzal kezdődött, hogy tegnap hatvan egyiptomi állampolgárt tartóztattak le Tripoliban, mert nem volt náluk semmiféle tartózkodást igazoló dokumentum. 

Az egyiptomi külügyminisztérium jelentése szerint március 15-én mintegy hatvan egyiptomi állampolgárt tartóztattak le a líbiai hadsereg egyenruháit viselő fegyveresek Tripoliban. Az indok az volt, hogy az igazoltatott személyek közül 39 nem rendelkezett vízummal.

Az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtévé líbiai rendvédelmi forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy csupán elővigyázatossági intézkedésről volt szó, és hogy az érintettek biztonságban vannak. Az egyiptomi külügyminisztérium illetékesei tegnap óta állandó kapcsolatban voltak a líbiai kollégáikkal, s végül sikerült elérni az egyiptomiak szabadon engedését. Már útban vannak az egyiptomi-líbiai határ felé, személyesen az egyiptomi nagykövet – Mohamed Abou Bakr – hozta ki őket a fogságból.

Líbiában mintegy 1,5 millió egyiptomi jár dolgozni, de Kadhafi bukása után gyakran célpontjai a különböző militáns csoportoknak. Általában elrabolják őket, hogy az egyiptomi kormánytól váltságdíjat követeljenek a szabadon engedésükért, de nem ritkán előfordult, hogy meg is ölik őket. Legutóbb egy egyiptomi, kopt keresztény vallású emberjogi aktivista túszt kínoztak halálra. 

Augusztusban a líbiai egyiptomi konzul autóját, Tripoliban fegyveresek állították meg, majd elvették az értékeit, és az autóját is kirabolták. A konzul kisebb sérüléseket szenvedett. Az egyiptomi helyettes nagykövetet is megtámadták egy szálloda közelében. Augusztus 17-én autóba rejtett pokolgép robbant az egyiptomi konzulátus épülete közelében. A detonáció következtében, a konzulátus épületének külső fala leomlott. Októberben húsz egyiptomi vendégmunkást raboltak el a militánsok.

2014 január végén egy líbiai milicista csoport elrabolta az egyiptomi nagykövetség hat munkatársát, mintegy bosszúból azért, mert az egyiptomi hatóságok letartóztatták a Líbiai Forradalmi Hadműveletek Központja szervezet vezetőjét, Saban Hadíját. Hosszas tárgyalások és alkudozások után végül elengedték a hat diplomáciai személyt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez