Az Egyesült Államok felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával

Egy napja sincs, hogy Washington kinevezte az új szíriai nagykövetét, de pár órával ezelőtt bejelentette, hogy Damaszkusznak fel kell függesztenie minden diplomáciai és konzuli tevékenységét az Egyesült Államok területén. 

Az amerikai kormány utasítására Damaszkusznak be kell zárni a nagykövetséget Washingtonban, valamint megszüntetik a szír állam konzulátusait Troy városában (Michigan állam) és Houstonban (Texas állam). Ezenkívül minden nem amerikai állampolgársággal rendelkező szíriainak azonnal el kell hagynia az Egyesült Államok területét.

Az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya elrendelte: függesszék fel a konzuli szolgáltatásokat az Amerikában élő szíriai állampolgároknak. Úgy határoztunk, elfogadhatatlan az, hogy az ezen rezsim által kinevezett személyek diplomáciai vagy konzuli tevékenységet folytassanak az Egyesült Államokban” – olvasható az amerikai különmegbízott közleményében.

Ez a rendelet nem érinti Szíria New Yorkban működő ENSZ-képviseletét. Az amerikai külügyminisztérium március elején bejelentette, hogy a missziót vezető Bassár Dzsafari nagykövet csak külön engedéllyel hagyhatja el a nagyváros 40 kilométeres körzetét.

Az amerikai döntés azért meglepő, mert Washington tegnap nevezte ki az új, speciális nagykövetét. Daniel Rubenstein, korábban a jeruzsálemi konzul, folyékonyan beszél arabul és a diplomáciai körökben nagyon jó Közel-Kelet szakértőnek tartják. John Kerry amerikai külügyminiszter szerint “Robert Fordnak – a volt nagykövetnekRubenstein méltó utódja lesz, aki méltó hírnévre tett szert, mint kiváló arabista és nemzetközi kapcsolatok elemző.” Az új nagykövet dolgozott Amánban, Bagdadban, Tel Avivban, Jeruzsálemben és Damaszkuszban is.

Az Egyesült Államok még 2012 februárjában záratta be a nagykövetségét Damaszkuszban, azóta az amerikai-szír diplomáciai kapcsolattartás a cseh nagykövetségen keresztül zajlik. Rubensteint azért nevezték ki, hogy “új irányt vegyenek” az amerikai-szír kapcsolatok, de ehhez feltétel Bassár el-Aszad minél előbbi lemondása. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez