Az Egyesült Arab Emírségek lett a befektetők paradicsoma

Az üzletemberek számára az Egyesült Arab Emírségek napjaink egyik legkedveltebb befektetési célpontja, ahová megéri óriási összegekkel beruházni. Nemcsak az Öböl Menti Együttműködési Tanács üzletemberei gondolják így, hanem gyakorlatilag a világ legnagyobb gazdasági nagyhatalmainak befektetői is.

Az Emírségi Fejlesztési Bank legújabb tanulmányában számos elképesztő dolog derült ki a Perzsa-öböl menti monarchiáról. Először is a globális szinten megkérdezett befektetők egyharmada azt válaszolta, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe (UAE) éri meg a leginkább invesztálni. A GCC (Öböl Menti Együttműködési Tanács) tagállamok után Kína a második,a megkérdezettek mintegy 21 százaléka tartotta kiváló befektetési lehetőségnek az arab országot. Azután következik az Európai Unió (21%), valamint fej fej mellett az Egyesült Államok (17%) és India (17%).

Természetesen a régió tagállamainak üzletemberei és befektetői érdeklődnek leginkább az Egyesült Arab Emírségek iránt. A GCC tagállamoknak gazdasági szereplői mintegy 2,5 millió dollárnyi értékű beruházásokat eszközöltek 2013 novembere és 2014 februárja között. Az elsődleges célterület az emírségi turizmus és vendéglátás, infrastruktúra-fejlesztés; logisztika és telekommunikáció.

“Amikor Európáról hallasz, akkor csak olyan híreket közölnek, mint magas a munkanélküliség, válság, recesszió és alacsony befektetési kedv. Viszont, ha az UAE kerül szóba akkor mindjárt vízióktól, elképesztő fejlődésekről, hatalmas projektektől és pozitív előrejelzésektől hangos az üzleti élet.” –  jelentette ki Jean-Paul Petoud befektetési tanácsadó az Európai Beruházási Banknál (EIB), s szerinte komoly előrelépés volt Abu Dhabi és Brüsszel kapcsolatában, amikor az Európai Parlament felrakta az Egyesült Arab Emírségeket a Schengeni-övezet vízummentes országainak a listájára. A két régió gazdasági szereplői a vízum eltörlésében látják a kereskedelmi kapcsolatok elmélyülésének és a kölcsönös befektetések megnövekedésének kulcsát. 

2013-ban a vártnál háromszor több, 12 milliárd dollárnyi közvetlen külföldi befektetés érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe. Az előrejelzések szerint 2014-ben 14,4 milliárd dollárnyi beruházásra számítanak az ország különböző szektoraiban. Egyelőre folytatódik a gyors gazdasági növekedés az Egyesült Arab Emírségekben, csakhogy az elemzők szerint ennek a gerincét ebben az évben nem az olaj, hanem a kereskedelem, a logisztika, a turizmus és a kiskereskedelem adja majd. 

A megkérdezett külföldi befektetők 87 százaléka pozitívan tekintett a következő öt évre. 56 százalék szerint nemcsak az Egyesült Arab Emírségek, hanem az egész Öböl-régió súlya növekedni fog a világgazdaságban. Ugyanakkor nem árt megjegyezni, hogy sokan nagyon aggódva tekintenek a katari-szaúdi viszály elé, ugyanis ha ez tovább folytatódik, akkor  nemcsak csökkentené a befektetési kedvet a régióban, hanem végső soron akár a GCC fejlődését és egy szorosabb, gazdasági jellegű integráció szervezet kialakulását is lehetetlenné tenné. 

Ezenfelül a másik problémát jelenti, hogy sokan tartanak egy olyan ingatlanpiaci buborék kialakulásától, mint amilyen a 2008-as pénzügyi válságot is előidézte. Az ingatlanok ára ebben az évben is 35-40 százalékkal emelkedik az országban. Dubajban azt tervezik, hogy a második vagy a harmadik negyedévben szigorítanak a szabályokon, hogy megakadályozzák az ingatlanpiaci spekulációkat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez