A lelőtt madár – Bíráltok keresztüzében a török kormány

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a mai naptól elérhetetlenné vált a Twitter Törökországban. Nem kellett sok időnek eltelnie, egymás után érkeznek a kritikák és sokan szidalmazzák Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártot (AKP). A nyugati politikusokon kívül a török köztársaság elnöke is bírálta ezt a lépést.

Ma reggel a Twitter-felhasználók jelentős része belépéskor csak a távközlési hatóság üzenetét láthatta, amely szerint bírósági döntések alapján a hozzáférést megtagadják. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök hivatala közleményt adott ki, amelyben azt emelte ki, hogy a Twitter nem tett eleget azoknak a kéréseknek, hogy távolítson el bizonyos linkeket.Az Európai Unió biztosai és az Európai Parlament elnöke azonnal megszólalt ebben az ügyben.

“A szólás szabadsága, amely alapjog minden demokratikus társadalomban, azt is magába foglalja, hogy az emberek az államhatalom beavatkozásától mentesen oszthassák meg egymással gondolataikat és véleményüket. Az emberek számára biztosítani kell a kommunikáció szabadságát és a kommunikáció módjának megválasztására vonatkozó szabadságot is.” – jelentette ki Stefan Füle bővítési és szomszédságpolitikai biztos, s szerinte ez a lépés komoly kételyeket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Törökország kinyilvánította elkötelezettségét az európai értékek mellett.

Neelie Kroes digitális területért felelős biztos Twitter-üzenetében alaptalan, értelmetlen és gyáva lépésnek nevezte, hogy Ankara blokkolta a Twitterhez való hozzáférést. “Ezt a nemzetközi közösség és a török közvélemény is cenzúrának fogja tekinteni. Mert az is.”

Kroes szóvivője, Ryan Heath nem sokkal később a biztosnak egy további üzenetét is eljuttatta a sajtóhoz. Ebben ő biztosítja a török twitterezőket, hogy a bizottság az ő oldalukon áll: “Szomorú nap a mai. Ez ellentétes a demokráciával, az európai értékekkel. Elfogadhatatlan, (Recep Tayyip) Erdogan rossz irányba tart. Ez pont az ellentéte annak, amit Törökország ígért”

A német Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke szintén kiemelte: “Úgy tűnik, Erdogan hadjáratot folytat minden médium és sajtótermék ellen, amelyet nem tud közvetlenül irányítani. Ez az autoriter mentalitás nyílt támadás a szólás szabadsága ellen.” Schulz szerint Ankarának nem a nemzetközi közösség követelése miatt kell biztosítania a szólás és a sajtó szabadságát, hanem azért, mert ez minden fejlett demokrácia vívmánya, és Törökország polgárait is megilleti.

A bírálók között volt Abdullah Gül török köztársasági elnök is, aki egy Twitter-üzenetet tett közzé: “Elfogadhatatlan a közösségi hálók teljes letiltása, remélem, hogy ez a helyzet nem tart sokáig.”

Az államfő azt is elítélte, amikor Recep Tayyip Erdogan kormányfő még februárban csak fenyegetőzött a Twitter és a Facebook közösségi portálok, valamint a YouTube fájlmegosztó oldal betiltásával. “Mint már többször közöltem, lehetetlen műszakilag teljesen blokkolni a közösségi platformokat, mint amilyen a Twitter is” – írta Gül pénteken, és hangsúlyozta, hogy szerinte csak olyan honlapokat lehet betiltani, amelyekről bíróság nevesítve megállapította, hogy megsértették valakinek a magánélethez való jogát. Ennek ellenére a török köztársasági elnök februárban elfogadta és aláírta a szigorúbb internetellenőrzésről szóló törvénytervezetet. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez