Harc a keresztes lovagok váráért

A szíriai kormányerők elfoglalták a keresztes lovagok egykori erődjét a libanoni határ közelében – jelentette a damaszkuszi állami televízió. A Homsz tartományban álló Krak des Chevaliers az egyik legjobb állapotban fennmaradt keresztes vár a világon.

Sok évszázad után újból ostrom alatt állt a keresztesek erődje Szíriában, a libanoni határ mellett. A citadella 2012 óta a felkelők kezén volt, és most több napos intenzív ostrom után foglalták el Asszad elnök katonái. Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy a harcokban 40 lázadó esett el, köztük az egyik dzsihádista csoport vezetője. 41 sebesült felkelő átmenekült Libanonba – jelentette ottani egészségügyi forrásokra hivatkozva a Reuters. Akik szerint a helyzet nagyon rossz. Ugyancsak a határ túloldalán próbáltak menedéket találni a vár lábánál heverő falu lakói is. Emberi jogi csoportok szerint közülük összesen 60 embert ölt meg vagy sebesített meg a szíriai hadsereg, miközben a határfolyón próbáltak átkelni.

Asszad erői két offenzívát indítottak az utóbbi időben, hogy elvágják az utánpótlástól a felkelőket: ezek egyike volt a mostani. Amely után a szíriai kormányerők már közvetlenül a libanoni keleti határig jutottak el.

A keresztes várban kisebb károkat okoztak a harcok – adta hírül a BBC. Tegnap újságírókat engedtek be a területre, és azok az ENSZ világörökségi listáján szereplő erődítmény falain bombázás nyomait látták, főként a belső oldalon. A hegy lábánál fekvő falu pedig gyakorlatilag romokban hever.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez