Legélhetetlenebb város a világon: Bagdad

Az 1970-es években Bagdad még mintaváros volt a Közel-Keleten, most pedig a világ legrosszabb városának szavazták meg. Az iraki fővárost nemcsak a biztonság és rend hiánya miatt tartották a legélhetetlenebbnek: a szennyezés, a munkanélküliség és a bűnözés mind szerepet játszott ebben.

A Mercer csoport által közzétett listán, amelyen a világ 239 legjelentősebb városa van fenn, Bagdad végzett az utolsó helyen. A kutatók elsősorban a politikai stabilitást, a szervezetbűnözést, munkalehetőségeket és a környezetszennyezést vizsgálták. Az iraki fővárost még a Közép-afrikai Köztársaság fővárosa (Banguin) és a Haiti központja (Port-au-Prince) is megelőzte a listán.

Szinte megállás nélkül lehetne sorolni a helyi lakosok problémáit: állandó robbantások, közbiztonság teljes hiánya, szennyezett víz, napokig tartó áramszünetek, szegénység, munkanélküliség, mindent átható korrupció.
„Mi lényegében egyszerre egy katonai tábor és egy anarchiába süllyedt társadalomban élünk. A gazdag és a szegény, a szunnita és a síita, a civil és a katona ugyanabban szenved és ugyanazokkal a problémákkal találkozik nap mint nap.” – jelentette ki az egyik iraki lakos.

„Bagdadban egy dolog biztos: minden nap szembesülsz a halállal.” – nyilatkozta egy másik válaszadó. Egy idősebb iraki egyetemi professzor pedig így nosztalgiázott: „Annyira rossz most a helyzet, hogy már az öregek sem tudnak, vagy nem akarnak emlékezni arra az időre, amikor Bagdad az egész arab világ mintavárosa volt. Szaddám Husszein hatalomra kerülése előtt ez volt a leggyorsabban fejlődő város a régióban. Mecsetekkel, múzeumokkal, egyetemekkel voltunk tele, s bizony a keresztények, szunniták és síiták nagyrészt békében éltek egymással.”

Csak februárban 57 támadás történt és 37 gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel. Március 5-én és 6-án 35 vesztették életüket szerte a városban. „Bagdad lassan már egy igazi temető. Az emberekkel sem nappal és sem éjszaka nem mernek kimenni a házukból, mert bármikor egy erőszakos cselekmény áldozatává válhatnak. Éjjel pedig egy igazi, kihalt szellemváros.” – foglalta össze a mindennapi életét egy Bagdadban működő NGO vezetője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez