Az EU és az Egyesült Államok is támadja az egyiptomi bíróság döntését

Ahogy az várható volt, az egyiptomi bíróság hétfői döntése, miszerint 529 egykori Muszlim Testvériség tagot ítélt halálra, komoly kritikákat váltott ki a Nyugatból. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte döntést, s “sokkolva vannak” attól, hogy az egyiptomi bíróság ennyire nem tartja tiszteletben az alapvető emberi jogokat.” 

Tegnap a minyai bíróság a júliusban megbuktatott iszlamista elnök, Mohamed Murszi 529 támogatóját ítélte halálra. Egyiptom modern történelmében soha azelőtt nem ítéltek ennyi embert egyszerre halálra, mint tegnap, sőt gyakorlatilag két tárgyalás után már megszületett az ítélet. Természetesen ez szinte azonnal komoly visszhangot váltott ki a világban. 

“Bár fellebeztek a döntés ellen, de akkor is biztosak vagyunk benne, hogy a bizonyítékok hiányában, valamint ilyen gyorsan halálos ítéltetet hozni több mint félezer gyanúsítottnak a perében, teljesen elképzelhetetlennek tartjuk. Továbbra is kapcsolatban vagyunk az egyiptomi hatóságokkal és igyekszünk őket meggyőzni arról, hogy vizsgálják felül a bírósági döntést, mert a törvényt egyenlő mértékben kell mindenkire alkalmazni és mentessé tenni bármilyen politikai felhangtól. A politikai eredetű letartóztatások, tárgyalások és ítéletek visszavezetik Egyiptomot oda, ahol egykoron volt.” – állt az amerikai külügyminisztérium közleményében. Ezenfelül a Fehér Ház is kijelentette, hogy “mély aggodalommal” követik az egyiptomi fejleményeket, de ugyanakkor nem szeretnének véget vetni az amerikai-egyiptomi kapcsolatoknak.

Az Európai Unió szintén nem hagyta szó nélkül az egyiptomi döntést. Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Brüsszelben tett közzé egy hivatalos nyilatkozatot: “Az Európai Unió minden körülmények között elítéli a halálbüntetést. A halálbüntetés embertelen és durva, amely tagadja az emberi élet értékeit és integritását.”

Ezenfelül követelik a Muszlim Testvériség perének az újratárgyalását, mivel ezzel “biztosítható, hogy Egyiptom tényleg a demokrácia útjára lépett.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez