Megvan ki lesz Szaúd-Arábia következő királya

Tegnap este a lassan kilencven éves Abdullah al-Szaúd szaúdi uralkodó bejelentette, hogy féltestvére, a 68 éves Mukrin bin Abdulaziz al-Szaúd herceg, fogja követni őt a trónon. A szaúdi király ezt az elképzelését elfogadtatta a szaúdi hercegek tanácsával is, elejét véve ezzel a hatalmi harcoknak. Mukrin al-Szaúd koronaherceg eddig sem volt ismeretlen a Perzsa-öböl menti monarchiában, számos fontos pozíciót töltött be az országban.

“Abdullah ibn Abdul-Aziz al-Szaúd királyunk Mukrin bin Abdulaziz al-Szaúd nevezte ki koronahercegnek arra az esetre, ha bármilyen váratlan esemény történne vele.” – jelentette ki a szaúdi al-Arabia hírtelevízió. A pánarab hírcsatorna szerint erre a kinevezésre azért volt szükség, mert “a Közel-Keleten aggasztó folyamatok vették kezdetüket, amelyek veszélyt jelentenek a régió stabilitására és a békéjére.Ezért minél zavartalanabbul kell lezajlania az utódlásnak.”

A király által összehívott “Hűség Tanács” szintén elfogadta Abdullah al-Szaúd akaratát és ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy nem gördítenek akadályt az utódlási folyamatokba. Ezt a tanácsot maga az uralkodó hozta létre évekkel ezelőtt, hogy majd viszonylag minden nagyobb probléma nélkül történjen meg a hatalom átadása, mivel Szaúd-Arábiában nagyon sok herceg van és bizony attól tartott az idős uralkodó, hogy a rivalizálás és a trónért folytatott harc szétszakíthatja a monarchiát. A tanácsnak 34 herceg a tagja – mind a a szaúdi uralkodócsaládból származik – és elnöke Mishal al-Szaúd, a jelenlegi uralkodó egyik féltestvére. Abdullah ibn Abdul-Aziz al-Szaúd király döntését semmilyen körülmények között nem szabad megváltoztatni és felülbírálni.

Mukrin bin Abdulaziz al-Szaúd eddig sem volt ismeretlen a szaúdi közéletben. A Szaúdi Királyi Légierőnél teljesített szolgálatot, majd 2005-ben ő lett az egész királyság hírszerzésének a feje. Politikai pályafutása sem elhanyagolható: Hail tartomány kormányzója volt 1980 és 1999 között, majd pedig a medinai tartományt vezette. Mivel ez az iszlám vallás második legszentebb tartománya, ezért óriási presztízzsel járt ez a pozíció a koronaherceg számára. 2012-ben Abullah al-Szaúd speciális nagykövetnek és tanácsadónak nevezte ki őt, s Mukrin miniszterelnök-helyettesi poszttal gyakorlatilag ő lett Szaúd-Arábia második embere. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez