Már a YouTube is elérhetetlen Törökországban

Törökországban a YouTube sem kerülhette el a Twitter sorsát: tegnap elérhetetlenné vált a videómegosztó weboldal az országban. Ismét óriási lett a felháborodás a török lakosság körében, sokak szerint a török miniszterelnök a közelgő helyhatósági választások miatt tiltotta meg a hozzáférést az oldalhoz. Azonban a letiltás hátterében egy olyan hangfelvétel áll, amin állítólag török politikusok vitatkoznak Szíria megtámadásáról.

Tegnap Recep Tayyip Erdogan elrendelte a YouTube letiltását, miután egy újabb lehallgatott telefonbeszélgetés került  fel az oldalra. A TIB (Török Telekommunikációs Hatóság) hivatalos közlése szerint “adminisztratív lépéseket” tettek a YouTube ellen, de ezeket egyelőre nem indokolták.A YouTube azonnal kapcsolatba lépett Ankarával és kérte a tiltás feloldását.

A döntés török internetezők tízezreit háborította fel. Egyikük azt mondja, évek óta használja a Facebookot és a Youtube-ot, és most valósággal sokkolta, hogy egyes internetes oldalakat betiltottak, másokat pedig még ezek után lőhetnek le. Az isztambuli férfi szerint a helyzet aggasztó, de a leginkább attól tart, hogy mi lesz, ha a kormány megnyeri a vasárnapi választásokat.Vajon meddig megy el a kormány? Meddig korlátozza az emberek szabadságát? Először a Twittert blokkolják, aztán a YouTube-ot: mi jöhet ezután? A Facebook? Hová vezet mindez? – fakadt egy szintén isztambuli nő.

Ám Ankara elsősorban nem a március 30-án tartott helyhatósági választások miatt tiltotta le az oldalt. Ugyanis egy roppant kellemetlen beszélgetés került napvilágra, amelynek a témája az volt, hogy miképp támadjuk meg Szíriát? Négy török politikus beszél egymással: Ahmet Davutoglu külügyminiszer, Hakan Fidan hírszerzés vezetője, Feridun Szinirlioglu külügyi államtitkár és Jaszar Güler a tábornoki kar helyettes vezetője.

A külügyminiszter arról beszél, hogy a török hadseregnek meg kell védenie a török emlékművet Szíriában, ezért be kell oda vonulni. Előtte azonban egy-két török titkos ügynököt kell oda küldeni, hogy felrobbantsák Szultán Sáh sírját, majd pedig az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorcsoportra fogni az egészet. Ezután Ankara meggyőzné a NATO szövetségeseit, hogy szükség van a szíriai beavatkozásra, hogy megvédjék a török kulturális örökségeket. Sőt, mivel ez az aprócska terület hivatalosan a török államhoz tartozik, ezért ez “teljes mértékben megfelelne”az Észak-atlanti Szerződés ötödik cikkelyének, miszerint „a felek egyetértenek abban, hogy amennyiben egyiküket vagy többüket fegyveres támadás éri, az mindenki ellen végrehajtott támadásnak minősül.”

Erdogan és az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) felháborodása nem maradhatott el. Bár a hangfelvétel eredetisége egyelőre még nem nyert bizonyítást, de a török hatóságok azonnal letiltották a YouTube-ot. „A nemzetünk biztonságáról volt egy megbeszélés a külügyminisztériumban, egy tanácskozás az ottomán birodalom atyja, Szulejmán sah Szíriában lévő síremlékének megvédéséről, és még ez is kiszivárgott a YouTube-ra. Ez aljasság. Ez tisztességtelenség. Kinek az érdekét szolgálják, akik hangfelvételt készítenek ilyen fontos találkozókon?” – jelentette ki Erdogan a hangfelvétel kiszivárogtatása után, nem is tagadva azt, hogy tényleg sor került-e egy ilyen jellegű, Szíriával kapcsolatos megbeszélésre. 

Szíria és Törökország között az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a viszony azóta, hogy vasárnap a török F-16-os vadászgépek lelőtték a szíriai légierő egyik repülőgépét la két ország közös határánál. A szír pilóta és Damaszkusz szerint is Szíria légterében történt meg a gép lelövése, ami támadásnak minősül. Azóta folyamatos diplomáciai viták és katonai provokációk zajlanak Ankara és Damaszkusz között, legutóbb például a török tüzérség átlőtt a szíriai Latakia tartományba.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez