Kitehetik-e az izraeli katonák a meleg büszkeség Dávid csillagos zászlaját?

Le akarta szedetni a parancsnok a szivárványos zászlót Izraelben a Hazai Front (Home Front) egyik egységénél a katonák szobáiban. Az esetből botrány lett, az izraeli Védelmi Erőknél ugyanis tilos a melegek érzéseit megbántani.  

Az izraeli védelmi erők szeretik, ha toleránsnak és liberálisnak tünteti fel őket a média. Tavalyelőtt megjelent a sajtóban egy kép, két, egymással kézenfogva sétáló katonával. Ez jót tett a hadsereg imázsának, de a helyzet valójában nem ennyire jó –  meséli egy leszbikus tiszt az ynet.news-nak. Előfordul például, hogy felteszik a viccesnek szánt kérdést a parancsnokok a kiképzőtáborokban: mik maguk? Melegek? És persze az alakulatokból néhányan majdnem mindig melegek, és nyilván nem érzik magukat jól az ilyen élcektől.

A mostani botrány egy kiképzőtáborban tört ki: a parancsnok a katonák szobáiban szedette volna le a kitűzött Dávid csillagos szivárványos zászlót. A fiatalemberek azonban megtagadták ezt. Panaszt tettek a parancsnok ellen, amire a védelmi erők parancsnoksága válaszolt is. Azzal, hogy senki nem akarta megbántani a katonákat érzéseikben, egyszerűen a bázis egységes képére ügyelt az intézkedő parancsnok. Aki viszont a katonák szerint tiszteletlenül és mérges hangon beszélt velük, így ők igenis, meg vannak bántva.

Azt még nem tudni, hogy mi lesz a zászló sorsa. A Védelmi Erők soha nem hozott tilalmat arról, hogy a szobákban nem rakhatják ki a meleg büszkeség zászlaját. Vagy mondjuk bármelyik sportcsapatét. Vagy egyáltalán: bármilyen zászlót. Szemben a bázis nyilvános tereivel, ahol csak a nemzeti lobogó meg a csapatzászlók engedélyezettek.

A tegnapelőtt kitört zászló-incidens élénken foglalkoztatja a hadsereget és a közvéleményt. Sokan bírálják a parancsnokot, mondván: semmi köze ahhoz, hogy mit tartanak a katonák a hálószobáikban. Az elmúlt hónapokban egy tiszt az oktatási hadtesttől előadásokat tartott a laktanyákban a meleg és leszbikus mozgalom történetéről, a homoszexuálisok jogairól. Az ynet.news szerint az a baj, hogy a tiszteknek nem szerveznek ilyen kurzusokat. Így aztán gyakran konzervatív előljáróknak kell foglalkozniuk a homoszexuális katonák problémáival.

A meleg katonák egyébként azt mondják: többnyire nem panaszkodhatnak a bánásmódra a hadseregben. Az idei zászlós incidens előtt tavaly volt egy diszkriminatív eset:  akkor néhány katona nem kapott kimenőt, hogy részt vehessen egy meleg felvonuláson – meséli a Nahal Brigád egyik tagja, Daniel. De cserében alternatívaként szerveztek egy mini parádét a bázison belül a meleg közösségnek.

Izrael egyike a világ 24 országának, amelyek hadseregében szolgálhatnak a homoszexualitásukat nyíltan felvállaló fiatalok. Az izraeli védelmi erőkben 1993 óta bármely területen, így a hírszerzési posztokon vagy a szigorúan titkos küldetésekben is bevethetők a meleg és leszbikus katonák. Akiknek a méltóságát szigorúan védi a hadsereg szabályzata. Sőt: extra jogokat is biztosít nekik –  így például zuhanyozhatnak egyedül, ha úgy kívánják. A Védelmi Erők főparancsnokságán úgy gondolják, hogy nincs melegkérdés: valaki lehet egyszerre jó, kreatív, bátor tiszt és homoszexuális. Egy 2012-es felmérés szerint viszont az izraeli hadseregben szolgáló melegek és leszbikusok fele kapott már homofób megjegyzést a katonatársaitól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez