Önkormányzati választások Törökországban: Lövöldözések és mellmutogatás

A törökországi önkormányzati választások tétje gyakorlatilag Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök politikai karrierje, ugyanis ha alulmarad a pártja, vagyis az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), akkor távozik a közéletből. Emiatt nagyon feszült a hangulat és korántsem “unalmas” a választás:  a mai napon családi leszámolásokra és feminista tüntetésekre is sor került a kis-ázsiai országban. 

Törökországban nem ritka a fegyveres konfliktus a helyhatósági választások alkalmával, amelyekben a kisebb településeken a családi kötelékek mentén szerveződő csoportok küzdenek meg egymással. A török hatóságok szerint eddig négyen haltak meg annak következtében, hogy két család tüzet nyitott egymásra a Törökország keleti részén fekvő, Szíriával határos Sanliurfa tartomány Yuvacik falujában.A tartomány Hamamoren településén négy ember sebesült meg a Recep Tayyip Erdogan kormányfő által vezetett Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és a Béke és Demokrácia Párt (BDP) kurdbarát tömörülés tagjai között lezajlott összetűzésben.Szintén a Szíriával határos Hatay tartományban két embert lőttek le egy tűzharcban, amely Golbasi falu két jelöltjének családtagjai között tört ki.

Ezenfelül a feminista Femen csoport is aktivizálta magát Törökországban. A Twitter betiltása után – de még annak a feloldása előtt – már terveztek egy komoly tiltakozó akciót. A felsőtestükre felfestettek egy Google DNS kódot, amivel állítólag az internetezők megkerülhették volna a tiltást,de végül csak az internetre rakták fel ezeket a képeket, tiltakozó akcióra nem került sor Isztambul utcáin. 

Azonban ma a török Femen komolyabb cselekedettre szánta el magát Isztambul városában. Először egy általános iskolába akartak betörni, de a hatóságok ezt megakadályozták. Ezután két női aktivista berontott abba az isztambuli szavazóhelyiségbe, ahol pár órával azelőtt maga a török miniszterelnök adta le a voksát. Ledobták a felsőjüket és az asztalon ugrálva ordítozták, hogy “tiltsátok be Erdogant”, s közben pá rválasztási cédulával kezdtek el hadonászni. A “Tiltsátok be Erdogant” szöveg volt felfestve vörös festékkel a hátukra és a mellkasukra is. Ezután a biztonságiak közbeavatkoztak, majd elhurcolták a két nőt. Nem sokkal később kiérkezett a török rendőrség és letartóztatta az aktivistákat.

A helyhatósági választásokon 25 politikai párt jelöltjei indultak, köztük a fő esélyesek sorrendben a kormányfő által vezetett AKP, az ellenzéki Köztársaság Néppárt (CHP) és a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP).Több mint 50 millió ember szavaz majd a polgármesterek és képviselők választásán a helyi közgyűlésbe, az egész országban.

A Femen nők akciója (+18 videó):

{youtube} vea-njRd0NU {/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez