A zsidó Barack Obama

Nem mindig hívták így, de ma már hivatalosan is ez a neve. Legalábbis Izraelben, ahol él. Az Egyesült Államokban, ahonnét jött, most intézi az ügyvédje a névváltoztatást. A Jeruzsálemben lakó afro-amerikai férfi egyébként zsidó sem mindig volt: felnőttként tért át a vallásra. 

Korábban Mark Hardie-nak hívták, és azt mondja: azért vette fel az amerikai elnök nevét, mert úgy hiszi, ezzel pódiumot kap ahhoz, hogy beszéljen az őt izgató kérdésekről. Úgy, mint az igazi Obama. Akinek a nevét egyébként nem egy az egyben vette át: kihagyta a középső nevet, a Husseint, mert úgy érezte, hogy az nem illett a zsidóságához. Amiről meg beszélni akar, az a közel-keleti békefolyamat és az ultraortodoxok katonai szolgálata – mondta a Times of Israel-nek. 

Hardie/Obama 1995-ben lett reform zsidó, két évvel később pedig ortodox. 2000-ben Izraelbe költözött, és a hadseregben is szolgált. Elkészítette a Biblia hip-hop fordítását, és három évvel ezelőtt bejelentette, hogy a Knesszet első afro-amerikai tagjai szeretne lenni. De volt olyan időszaka is, amikor egy haszid dinasztia főrabbijának nyilvánította magát. Facebook profilja szerint egyébként 2009 és 2011 között egy kaliforniai pszichiátria intézet lakója volt, most pedig az egyik jeruzsálemi kórházban kezelik mentális problémákkal.

Azt mondja: önmagát nagyon komolyan veszi, akárcsak az új nevét. Különös kötődést érez az amerikai elnökhöz és családjához: annál is inkább, mert mindketten afro-amerikaiak. Azt mondja, úgy érzi, jót tesz Izraelnek egy zsidó Barack Obama. És hogy a szomszédos kávézóban, ahova jár, csak elnök úrnak szólítják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez