A 2020-as világkiállítás Dubajban: Made in China?

Az Egyesült Arab Emírségek nemcsak a befektetők paradicsoma lett, hanem a hatalmas fejlesztések és óriási projektek hazája is. Előzetes becslések szerint az emírségi kormány körülbelül 300 milliárd dollárt fog elkölteni csak az infrastruktúra fejlesztésére. Ehhez azonban rengteg külföldi tőkére van szükség, s könnyen lehet, hogy kínai pénzből fog megvalósulni a világkiállítás. 

Az előzetes kalkulációk szerint 2020-ban – a világkiállítás miatt – az Egyesült Arab Emírségnek 25 millió látogatóra kell felkészülnie. A költségek óriásiak, mivel csak az Expo 2020 körülbelül 50 milliárd dollárba kerülhet. Ennek a felét az emírségi kormány állja, ezt az összeget az infrastruktúra fejlesztésére és egy sokkal jobb vendéglátóipar kiépítésére fordítaná. Jelenleg 14 800 kiadó szoba van az Egyesült Arab Emírségekben, amelynek közel a fele Dubajban található. Abu Dhabi célja, hogy ezt a mennyiséget 2020-ra megduplázzák. 

Azonban Abu Dhabi egyedül nem képes mindent finanszírozni, s ehhez rendkívül nagy szüksége van a külföldi befektetőre. Szerencséjükrw egy év eleji jelentés szerint az Egyesült Arab Emírségek lett napjaink egyik legkedveltebb befektetési célpontja, ahová megéri óriási összegekkel beruházni. Természetesen a régióbeli államok a legnagyobb befektetők, vagyis a GCC (Öböl Menti Együttműködési Tanács) tagállamok állnak az első helyen. Ezután következik Nagy-Britannia és India, ám az elmúlt években egyre kevesebbet invesztáltak az arab országba. Viszont ezt Peking azonnal kihasználta, s mára ő lett az emírségek “legdinamikusabban fejlődő üzleti partnere.”

Az elmúlt években az Egyesült Arab Emírségek egyre inkább Kína helyőrségévé vált az Arab-félszigeten. Csak 2013-ban körülbelül 1000 kínai befektető érkezett Dubajba és 1,3 milliárd dirhamnyi (körülbelül 80 milliárd forintnyi) összeget költöttek a város fejlesztésére, lakóépületek építésére és munkahelyek létesítésére. Burj Kalifától 24 kilométerre gyakorlatilag egy új várost hoztak létre, amely inkább hasonlít egy kínai településre, mintsem egy arabra: kínai éttermek, feliratok, óriási sárkány szobrok találhatóak mindenhol. Dubajnak a Nemzetközi Városnak nevezett részében, ahol körülbelül 100 000 külföldi lakik, már 50 000 kínai él és dolgozik. A város vezetése szerint csak a tavalyi évben 550 lakást adtak el a kínai állampolgároknak. 

“Dubaj egyre ismertebbé válik a kínai befektetők körében. 2009 előtt nem nagyon hallottunk az emírségekről, vagy nem igen láttunk lehetőséget Dubajban. Most azonban minden megváltozott, leginkább azért, mert ez a kis ország rendezheti az Expo 2020-at.” – jelentette ki az egyik kínai üzletember. A kínaiak szerint azért éri meg befektetni az arab országba, mert sokkal olcsóbb és kedvezőbbek a feltételek, mint Sanghajban, Pekingben vagy Hong Kongban. 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez