A németek is részt vesznek a szíriai vegyi fegyverek leszerelésben

Németország szintén részt vesz a szíriai hadsereg vegyi fegyvereinek megsemmisítésében. Tegnapelőtt a Bundeswehrben elfogadták, hogy Berlin egy fregattal és legfeljebb 300 katonával vehet részt a műveletben.

A nagy többséggel meghozott döntés alapján a Bundeswehr közreműködik a Cape Ray nevű speciális amerikai hajó biztosításában, amelyen a szakértők ártalmatlanítják a Szíriából származó vegyi anyagokat. A törvényhozás alsóházától, a Bundestagtól kapott felhatalmazás az év végéig érvényes. A kormány indítványát a német katonák külföldi bevetését ellenző Baloldal öt képviselője is megszavazta, pedig a frakció eddig majdnem minden külföldi missziót elutasított.

Németország nemcsak katonai eszközökkel vesz részt az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazásával kezdett nemzetközi műveletben, hanem a vegyi fegyverek semlegesítése során keletkező, ipari hulladékhoz hasonló anyagok megsemmisítésében is közreműködik. A munkát a védelmi minisztérium egy vegyi harcanyagok kezelésével és használaton kívüli katonai területek rehabilitációjával foglalkozó cége végzi Németországban.

A hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) és az ENSZ közös missziójában eddig 12 vegyifegyver-szállítmány hagyta el Szíriát az ország nyugati részén fekvő Latakia kikötőjén keresztül. A anyagokat a Földközi-tenger egy titkos pontjára, a Cape Rayhez szállítják. Damaszkusz tavaly szeptemberben egyezett bele abba, hogy az OPCW égisze alatt felszámolja vegyifegyver-arzenálját. A tervek szerint június 30-ig 1300 tonna vegyi fegyvert szállítanak el az országból.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet elszállította a Szíria teljes mustárgáz-készletét, ami a vegyi harcanyagok már több mint 45 százalékát jelenti. Damaszkusz az Oroszország és az Egyesült Államok által kikényszerített leszerelési megállapodás keretében azt közölte tavaly, hogy 700 tonna első kategóriás és 500 tonna második kategóriás vegyi harcanyaggal rendelkezik, s ezen felül van 122 tonna olyan vegyszere, amelyből szarin ideggázt lehet gyártani. Ez utóbbit szíriai földön kell megsemmisíteni, ami 93 százalékban már sikerült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez