Kínába ment tárgyalni a szíriai ellenzék

A héten a Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki szervezet delegációja Pekingbe utazott, ahol a kínai kormánnyal tárgyal. Bár sok elemző szerint nem kell attól tartani, hogy Kína “látványosan szakítana” Bassár el-Aszaddal, de ugyanakkor felmerül a kérdés: vajon miért volt hajlandó fogadni a kínai vezetés a szíriai ellenzéket, amikor a kínai kormány a múltban többször is kijelentette, hogy az ellenzéki csoportot illegitimnek tartja és Peking szemében a szíriai kormány ellen harcoló lázadó nem más, mint egy terrorista? 

“Szíria kritikus pillanathoz érkezett, a világ a béketárgyalások új fordulóját várja.” – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, amikor fogadta a Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) vezetőjét, Ahmad Dzsarbát. A kínai diplomácia vezetője a szerdán folytatott négyórás tárgyalás alatt folytatott többek közt azt mondta, hogy  a nemzetközi közösség számít a genfi tárgyalások harmadik fordulójára, s Peking is ennek az előkészítésén fáradozik. Azt hangoztatta, hogy a konfliktusban érintett valamennyi félnek az egész nemzet érdekeit szem előtt tartva kellene a belső politikai átmenetet megkezdenie, amihez fegyverszünetre, az erőszak leállítására van szükség.

Dzsarba, aki kedden négynapos látogatásra érkezett a kelet-ázsiai országba, jelezte, hogy nagy reményekkel jött Kínába. Kifejtette, hogy a szír ellenzéki képviselők először járnak az országban és készek az újabb tárgyalásokra, amennyiben a szíriai kormány részéről őszinte szándékot látnak a kompromisszumra. A Hszinhua hírügynökség szerint megerősítette, a politikai megoldást tartja maga is a legjobbnak. 

Peking Dzsarba meghívásának bejelentésekor azt hangoztatta, hogy a kínai kormány célja a kiegyensúlyozott közvetítés elősegítése. Ugyanakkor az elemzők különösnek tartják, hogy Kína korábban mindig is Damaszkusz álláspontját követte és eddig soha nem került sor hivatalos találkozóra a felek között. 

Természetesen a szíriai kormány nem örült ennek a lépésnek és kifejezte rosszallását ez ügyben. Emád Musztafa, Szíria pekingi nagykövete közölte: a hivatalos Damaszkusz diplomáciai képviselete semmilyen formában nem lép kapcsolatba az SZNK Kínában tartózkodó delegációjával, tagjait nem tartja ellenzéki erőnek.  “Dzsarbáék Szaúd-Arábia bábjai, akiket Rijád pénzel. Szíriában ismeretlenek.” Ironikusnak nevezte, hogy “az az ország lett a szíriai demokrácia és a szabadság támogatója, ahol ezek az értékek nem érvényesülnek”. Arra a kérdésre, hogy a Damaszkusszal jó kapcsolatot ápoló Peking vajon miért hívhatta meg az SZNK-t, azt felelte, valószínűsíti, hogy a múlt hónapban Kínában járt szaúdi trónörökös közbenjárása húzódhat meg emögött.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez