A hadsereg napja Iránban

Iránban ma tartották a hadsereg napját, amely során a Forradalmi Gárda bemutatja a legújabb haditechnikai vívmányait. A katonai parádét látva kétségtelen, hogy a perzsa ország hadserege jelentős fejlődésen ment keresztül, de ugyanakkor Hasszán Rohani iráni elnök szerint “Irán senkit nem készül lerohanni.”

Teheránban a hagyományoknak megfelelően tartották meg a díszszemlét: katonai felvonulások, ünnepi beszédek és  bemutatók követték egymást. Legelőször Irán légvédelmi rendszereit, köztük az S-200-as orosz gyártmányú, közepes és nagy magasságban bevethető föld-levegő rakétarendszert mutatták be. Láthatók voltak az amerikai F-4-es és F-14-es, valamint orosz MiG-29-es és Szuhoj-24-es harci repülőgépek, továbbá a saját gyártású Saegeh vadászgépet is.

Közszemlére tették az iráni hadsereg által hadrendbe állított új fegyvert, a Fadzsr-5 rövid hatótávolságú föld-föld rakéta újabb változatát is. Nagy sikert arattak a múlt hónapban kifejlesztett több robbanófejjel felszerelt ballisztikus rakéták felvonultatása is: a Kiam, a Kader H1, a Fateh-110 és a Bia elnevezésű IBM-ek.

Hasszán Rohani ünnepi beszédében kiemelte, hogy Iránnak a világon senkivel szemben nincsenek ellenséges szándékai, így a sokáig az ellenségnek tekintett Egyesült Államokkal szemben sem. “Nem háborúra, hanem logikára és tárgyalásokra törekszünk. – hangsúlyozta az iráni elnök. Nem tett említést Izraelről, de kijelentette, hogy Irán “nem fog egyetlen országot sem lerohanni”, mindazonáltal “ellenáll mindenféle ellene irányuló agressziónak”

Hoszein Dehgan iráni védelmi miniszter kijelentette: az országban az utóbbi években gyártott új fegyverek “kiemelkedő példái annak, hogy az iszlám köztársaság független a Nyugat által szankciókkal betiltott anyagoktól és technológiáktól”.

Képgaléria (Forrás az AP és az EPA):

[widgetkit id=14]

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez