Szabadon engedték a francia újságírókat Szíriában

Szélsőséges iszlamisták szabadon engedték azt a négy francia állampolgárt, akiket még tavaly raboltak el. Több újságíró szervezet szerint jelenleg Szíria számít az egyik legveszélyesebb országnak a média számára.

Az 53 éves Didier Francois, az Europe 1 kereskedelmi rádió haditudósítója és a 22 éves Edouard Elias fotóriporter 2013. június 6-án tűnt el az Aleppó felé vezető úton. A 37 éves Nicolas Hénin, a Le Point című politikai hetilap újságírója és a 29 éves Pierre Torres pedig két héttel később, június 22-én lett túszejtés áldozata Raqqában. Ez utóbbi két francia elrablását csak október 9-én hozta nyilvánosságra a külügyminisztérium a hozzátartozók kérésére.

A török hírtelevíziók a Dogan nevű török hírügynökség értesülése alapján azt közölték, hogy a négy franciát összekötözött kezekkel és bekötött szemmel török katonák találtak meg a szíriai-török határnál, Sanliurfa nevű tartományban, az Akcakale nevű török kisvároshoz közeli határsávban. A járőrőrök először embercsempészek áldozatainak gondolták a négy nagy szakállú férfit, de amikor meghallották, hogy franciául beszélnek egymás között, az Akcakale-i rendőrőrsre szállították őket. A török Hürriyet televízió képeket is mutatott a lefogyott, de jó egészégben lévő franciákról. Didier Francois angolul azt mondta, hogy nagyon örül, hogy végre szabad és ismét láthatja az eget.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá vált a külföldi állampolgárok, különösen az újságírók, elleni támadások. Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) nevű szélsőséges, al-Kaidával kapcsolatban álló, csoportnak szinte kiemelt prioritásává vált, hogy minél több külföldi állampolgárt rabol el és cserébe váltságdíjat kér. Márciusban két spanyol újságírónak sikerült kiszabadulnia, őket hat hónappal korábbal rabolták el az al-Kaidához tartozó fegyveresek. Összesen 13 nagy nemzetközi média, köztük a The New York Times, a BBC News, valamint a Reuters, az AP és az AFP hírügynökségeknek több mint harminc munkatársát tartják jelenleg fogva Szíriában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez