Megoldódott a titokzatos repülőgép rejtélye

A múlt héten az egész internetet bejárta az a fénykép, amelyen egy amerikai magánrepülőgép látható a teheráni repülőtéren. Mindjárt útnak is indultak a találgatások és számtalan összeesküvés-elmélet bukkant fel a weboldalakon. Nemrég azonban kiderült, hogy egy afrikai országé a repülőgép, nem pedig a “háttérhatalomé.”

Kezdetben a különböző összeesküvés-elméleteket gyártó oldalakon bukkant fel az N604EP számú magánrepülőgép, amely a Bank of Utah nevű pénzintézethez tartozik. A repülégépet a teheráni Mehrabad repülőtéren kapták lencsevégre, s vadabbnál vadabb elméletek láttak napvilágot, főleg azt követően, hogy a New York Times is foglalkozott az üggyel. 

Az eset azért keltette fel a legtöbb weboldal és a nyugati sajtóorgánumok figyelmét, mert hivatalosan az Egyesült Államok repülői nem léphetnek be és nem szállhatnak le Iránban, az országot sújtó gazdasági és diplomáciai szankciók miatt. Kiderült, hogy a repülőgépet látták az angliai Lutonban, a davosi Világgazdasági Fórumon, és Ghána fővárosában. Megtudták, hogy Bombardier Challenger CL-604 típusú gép a mindössze tizenhárom fiókot fenntartó Bank of Utah tulajdonában van, de a bank vezetői tagadták, hogy közük lenne az ügyhöz. Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság szintén azt állította, hogy nem tudja, kié a gép.

A repülőgép körüli rejtélyt csak tovább fokozta, hogy az iráni hatóságok szintén nem kommentálták az esetet. Ezenfelül a reptéri tisztviselők csak annyit közöltek az újságíróknak, hogy egy VIP személy volt a repülőgépen. Az iráni ENSZ-nagykövet az újságírók kérdésére csak annyit mondott, hogy nem tudja, ki utazott a gépen, és talán inkább a tulajdonost kellene kérdezni.

Végül a hétvégén megoldódott a rejtély: a repülőgépet a ghánai kormány “vette kölcsön” az Enginerrs and Planners nevű bányászati vállalattól. „A repülőgépet az afrikai ország bérelte ki, amely John Dramani Mahama ghánai elnök testvérét és annak delegációját szállította Iránba” – jelentette ki az iráni külügyminisztérium szóvivője, Marzieh Afkham. Teherán szerint a ghánai tisztségviselők egy pár évvel ezelőtt megkötött üzleti megállapodás miatt repültek a perzsa országba. A szóvivő külön kihangsúlyozta: amerikaiak nem érkeztek a géppel együtt, pláne a CIA ügynökei, mint ahogy azt sok internetező feltételezte. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez