Deso Dogg: német rapper halt meg a szíriai háborúban

Deso Dogg néven lépett fel, igazából Denis Mamadou Cuspert-nek hívták, de Szíriában Abu Talha al-Almaniként harcolt, dzsihádistaként. A hírek szerint öngyilkos merénylet áldozata lett. A támadók egy rivális csoport harcosai voltak.

A német rapper az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL), a legradikálisabb harcoló csoport tagja volt Szíriában. Az ISIL valamikor az al Kaida iraki “leánya” volt, de a nemzetközi terrorista szervezet hónapokig tartó hatalmi harc után a télen szakított vele. Helyette a Nuszra frontot támogatja: ennek két embere hajtotta végre a kettős öngyilkos robbantást. Egy olyan épületnél, amelyben az ISIL tagjai laktak. Közülük 16-an vesztek oda.

Az ISIL árulásról beszél, és a közösségi médiában adta hírül 16 harcosa, köztük a német rapper halálát. Amit megerősített egy londoni székhelyű szíriai emberi jogi megfigyelő szervezet is. A német Die Welt ugyanakkor úgy tudja: a rapper nem volt a házban, és mint már többször, most is túlélte a halálhírét. Más német dzsihádisták viszont meghaltak, és egy al Almani nevű ember is. Ő azonban a német lap informátorai szerint nem a rapper volt, hanem egy marokkói származású német.

Az ISIL és a Nuszra Front gyakorlatilag január óta támadja egymást, gyakran öngyilkos merényletekkel. Az ISIL szembe került minden más lázadó csoporttal, totális háborút hirdetett ellenük éppúgy, mint a damaszkuszi rezsim ellen. Gyakoriak az emberrablások, a kínzások és a kivégzések a lázadócsoportok közti rivalizálásban. Az ISIL harcosai az ellenőrzésük alatt álló területek civil lakosságára is megpróbálják erővel rákényszeríteni fundamentalista értékrendjüket. Külföldről nagyon sokan érkeztek Szíriába, hogy csatlakozzanak az Aszad-rezsim elleni háborúhoz. Kezdetben sok szíriai üdvözölte őket, de mára már elegük lett az ISIL erőszakosságából.

Az állítólag most megölt Al Almani (a neve arabul annyit tesz: A német) felbukkanása nagy figyelmet keltett két éve Szíriában. A ghanai-német családba született és Berlin Kreuzberg kerületében felnőtt 38 éves rapper több videón és fotón népszerűsítette a dzsihádot. Tavaly szeptemberben egyszer már megsebesült, akkor is azt a házat támadták, amelyben lakott: csak akkor még a kormányerők hajtották végre a légicsapást. Akkor is, meg később novemberben is elterjedt már a halálhíre. Ami most valószínűleg valós, legalábbis többen állítják ezt, mint az ellenkezőjét.

{youtube}_IN0w9p0ZlI{/youtube}

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez