Behívót kapnak a keresztény arabok Izraelben

Az izraeli kormány tegnap bejelentette, hogy a fiatal keresztény arabok számára is küldenek katonai behívót. A muszlimok kikeltek a kormánypárt döntése ellen és a palesztinok megosztásával, valamint összeugrasztással vádolták meg az izraeli vezetést.

 “Ezentúl a keresztény arab közösség fiataljai is kapnak katonai behívót, de az IDF-ben való szolgálat továbbra is önkéntes lesz a számukra.” – hangzott el tegnap az izraeli katonai rádióban. Az izraeli kormány reméli, hogy ettől kezdve évenként több mint ezer önkéntes vonul be az izraeli hadseregbe. Ezenfelül a keresztény araboknak többé nem kell kikérnie sem a keresztény és sem a muszlim közösség véleményét és engedélyét, ha csatlakozni szeretne az IDF-hez.

A Knesszetben az arab képviselők azonnal felszólaltak a döntés ellen. “Izrael célja megosztani az arabokat az országban, sőt elérni, hogy a keresztények ne arabként gondoljanak magukra.” – jelentette ki Básszel Gattasz a Hadas (Izraeli Kommunista Párt) tagja, majd hozzátette: “A fiataloknak vissza kell küldeniük a behívót, vagy nyilvánosan el kell égetniük. Ha ez így folytatódik tovább kötelező lesz a sorkatonaság és kiszakítják tőlünk az arab testvéreinket.”

Ugyanakkor az arab keresztény közösség nem ítélte el ennyire az izraeli kormány döntését, sőt sokan támogatták ezt az elképzelést. Szerintük ez egy kiugrási lehetőséget jelent a szegénységből és végső soron integrálhatja őket a zsidó társadalomba. Gabriel Nadaf, a görög katolikus egyház názáreti papja, szintén üdvözölte ezt a lépést: “A keresztény közösség tagjai számára fontos, hogy szolgáljanak és eggyé váljanak a többségi társadalommal, azzal az országgal, amely biztonságot nyújt nekik és megvédi őket.”

Ez már nem az első eset, hogy az izraeli kormány megpróbálja megosztani az arab közösséget Izraelben. Február végén a Knesszet (izraeli parlament) egy olyan törvényt fogadott el, amely tízre emelte a palesztin képviselők számát. A törvény különbséget tesz a keresztény és a muszlim képviselők között, és a keresztény paleszin képviselőket a Likud párt melletti székekbe ültették.

Palesztinában körülbelül 240 000 arab keresztény él és a fele a jeruzsálemi ortodox egyház tagja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez