Iránban több a válás és kevesebb a gyerek

Iránban minden ötödik házasság válással végződik. Egy nemrég készült tanulmány szerint a perzsa államban nagyon komoly problémák vannak a hagyományos családmodellel és a gyerekvállalási kedvvel. A  konzervatívok Hasszán Rohánit és a mérsékeltek okolják a rossz demográfiai mutatókért. 

 “Az elmúlt évben 158 753 elvált házaspárt regisztráltunk az országban, amely 4,7 százalékos növekedést jelent a 2012-es adatokhoz képest.” – jelentette ki az IRNA hírügynökségnek Ahmad Tojsarkani, az Iráni Regisztrációs Hivatal (IRO) igazgatója. A kutató hozzátette, hogy 2007 óta a válási arány 12 százalékról 21 százalékra ugrott és a fővárosban gyakorlatilag minden harmadik házasság így végződik.

Az IRO nemrég egy tanulmányt tett közzé, amely a jelenlegi iráni demográfiai mutatókról és problémákról szól, mivel a kormányt nemcsak a válások számának a megnövekedése aggasztja. “2013-ban alig 757,197 iráni kötött házasságot, ami 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2012-ben. Ennél sokkal aggasztóbb a gyermekvállalási kedv csökkenése: 1,29 százalékkal kevesebb gyerek született 2013-ban, mint egy évvel korábban. A régióban Irán már sereghajtó ezen a téren, s ha ez így folytatódik tovább, akkor harminc év múlva a születési ráta 0 körüli lesz.” – tette hozzá Tojsarkani, s az igazgató szerint nem fog megvalósulni Ai Khamanei elképzelése, miszerint ötven év múlva megduplázódik Irán lakossága. 

Természetesen a kutatók és a konzervatív politikusok azonnal megtalálták ennek az okát és mindannyian Hasszán Roháni reformpolitikáját és a mérsékelteket hibáztatják ezért. “A reformerek családi programja Isten és az iszlám ellen való.” – ezt többek közt maga Ali Khamanei mondta. Az iráni parlamentben máris arról vitatkoznak, hogy be fogják tiltani a férfiak vaszektómiáját és a női abortuszokat is. Toysarkani ezzel szemben inkább a szegénység növekedését, a drogokat, a vagyoni ellentéteket és a családon belüli erőszakot jelölte meg a probléma forrásának. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez