Nekiláttak az egyiptomiak felfedezni Egyiptomot

Amikor (évekig) Kairóban laktunk, újra és újra elcsodálkoztunk azon, hogy mennyire kevés helyen jártak az egyiptomi ismerőseink a saját országukban. Vagyis ez így nem egészen pontos. Konkrétan eldobtuk az agyunkat: hogy a csudában lehet az, hogy emberek itt ülnek egy országban, ami a sajátjuk, és ahol 40 millió éves bálnacsontvázaktól fáraókori csodákon és középkori iszlám városrészeken át az 1950-es évek dekadens bájáig, két tengertől, korallzátonyoktól sivatagokon és vízeséseken át hegycsúcsokig MINDEN van, és ők meg nem nézik meg.

A külföldiek minden hétvégén rohantak valahova: a Fehér sivatagba, a Feketébe, a Szaharába, a Sziva oázisba vagy éppen Asszuánba, kiteszörfözni Ras Szudrba, búvárkodni Dahabba, vagy ha máshova nem, hát ki Kairó mellé, homokban vezetni. Az egyiptomiak meg irigykedtek, de nem vágtak neki. Inkább külföldre jártak, a nyarat a szaheli, földközi tengeri nyaralókban töltötték, a tavaszt-őszt meg a szokhnaiakban a Vörös tengeren.

Tavaly aztán történt valami. Divatba jött Egyiptomban Egyiptom. Főleg a kalandvágyók között. Fiatal emberek minden szabadidejüket felfedezésekkel töltötték. Kimentek Dahsurba, megnézni, mi maradt a fosztogatások után a fáraókori sírokból, hetekre eltűntek a sivatagokban, délutánonként a Níluson motorcsónakoztak és az ünnepeken hajókról merültek Hurghadán. Véget vetettek annak az irónikus helyzetnek, hogy pont ők nem értékelték Egyiptom szépségét. Amely az idegeneknek végeláthatatlan kalandot jelent. Most elindulnak az ország minden ismert és rejtett szögletébe. Hegyet másznak, barlangot, bámuljak a sivatagi éjszakákon a beduinokkal vagy a berberekkel a billió csillagot, meditálnak, kiteszörfölnek, homokon motoroznak. Kihasználják azt a szerencsét, hogy élvezhetik a világ egyik legsokoldalúbb országát. Akár minden nap.

Fehér sivatag.

3. bahária fehér s

Ez is.

4. Szt. Katalin sinai

Szent Katalin kolostor, Sínai hegy.

5. Asszuán és Nóbia abu Szimbel

Asszuán és Núbia, Abu Szimbal.

6. Szt. Katalin

Sínai hegy.

7. asszuán és Núbia

Asszuán és Núbia.

8. Alex

Alexandria.

9. Szent Katalin

Szent Katalin kolostor.

10. Bahária

Bahária oázis, Fehér sivatag.

11. fajjúm oázis

Fajjum oázis.

12. el fosztát

13. sziva

Sziva oázis.

15 sziva

Szahara.

16 sziva

Sziva.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez