Egyiptomban is felbukkant a koronavírus

A MERS (Middle-East Respiratory Syndrome) nevű koronavírus eddig a Perzsa-öbölben tombolt, de a hétvégén már Egyiptomban is diagnosztizáltak. Kairó szerint nincs ok az aggodalomra, mivel gyógyítható és felkészültek a vírus terjedésére. 

A vírust egy Rijádból hazatért mérnök testében mutatták ki, a fiatal férfit egy kairói kórházban kezelik. A férfi állapota stabil és állandóan figyelik őt az orvosok, de Kairó szerint nincs ok az aggodalomra. „A betegség gyógyítható, ha időben kezelik és fel vagyunk készülve az esetleges terjedésre.”

A Vörös-tenger mellett fekvő kikötők hatóságai már elrendelték, hogy a jemeni és a szaúdi állampolgárokat, vagy azokat az egyiptomiakat, akik ezekből az országokból térnek vissza, külön megvizsgálják őket. „Feljavítottuk a kikötővárosok egészségügyi ellátását, gyógyszereket rendeltünk, valamint felkészültünk egy esetleges karanténra.” – jelentették ki a hatóságok. 

Először a Perzsa-öböl menti országokban bukkant fel a vírus, a legtöbb esettel Jemenben, Katarban és Szaúd-Arábiában foglalkoztak. Szaúd-Arábiában csak szombaton öt új halálesetről számoltak be, ebből hárman külföldiek voltak. Vasárnap este a rijádi egészségügyi minisztérium szerint nyolc újabb áldozatra bukkantak.  A szaúdi uralkodó, feltehetően a fertőzés gyors terjedése miatt, a hét elején menesztette az ország egészségügyi miniszterét is.

A súlyos akut légzőszervi megbetegedést okozó SARS-vírushoz hasonló (annál gyakrabban halált okozó, de kevésbé fertőző) koronavírus 2012 szeptemberében jelent meg Szaúd-Arábiában. Ott azóta több mint 300-an fertőződtek meg, és ebből 92-en meg is haltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez