Ismét több száz halálos ítélet született Egyiptomban

Március végén hiába halasztották el a döntést az egykori Muszlim Testvérig 683 tagjának az ügyében,mert ma hajnalban az egyik egyiptomi bíróság mindannyiukat halálra ítélte. 

A minyai bíróság még március végén elhalasztott az ítélethirdetést a Muszlim Testvériség iszlamista szervezet 683 tagjának ügyében. A hivatalosan terroristának nyilvánított csoport tagjait egyebek mellett emberöléssel és erőszakra buzdítással vádolták, ügyükben a bírói testület kijelentette, hogy április 28-án hoznak majd ítéletet.

Ami ma meg is történt, s a bíró nem kegyelmezett egyetlen vádlottnak sem. A 683 elítélt között van Mohamed Badie, a Muzulmám Testvériség első számú vezetője is. Őt többek közt rendőrgyilkosság, valamint az adavai rendőrs elleni támadás megszervezése és levezetése miatt ítélték halálra. Az ostrom 2013. agusztus 14-én zajlott, amelyben egy rendőr vesztette életét és további négy pedig súlyosan megsebesült.

Ugyanez a minyai bíróság volt az, amelyik a tavaly júliusban elűzött Mohamed Murszi volt elnök 529 támogatóját ítélte halálra még március végén. A mindössze két ülés alatt született határozat világszerte felháborodást váltott ki, mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió tiltakozó nyilatkozatokat adott ki az eljárással kapcsolatban.

A védelem abban bízik a leginkább, hogy a főmufti nem hagyja jóvá a halálos ítéletet, akinek július 21-ig kapott határidőt a döntésre.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez