Az amerikai külügyminiszter szerint apartheidállammá válik Izrael

Izrael ma még hivatalosan nem reagált John Kerry tegnap este nyilvánosságra hozott beszédére, amelyben az amerikai külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy a zsidó ország apartheidállammá válhat, ha nem megy bele a kétállami megoldásba. Az amerikai vezetés elvesztette a türelmét, ugyanis eredetileg április végére volt kitűzve az izraeli-palesztin megállapodás időpontja, de a Fatah és a Hamász kiegyezése miatt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felfüggesztette a béketárgyalásokat. 

“A kétállami megoldás az egyetlen lehetséges alternatíva. Ha egységes állam marad, akkor Izraelből vagy apartheidállam lesz másodrangú állampolgárokkal, vagy olyan ország, amelyben lehetetlenné válik, hogy Izrael zsidó állam legyen.” – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminisztert az egyik amerikai hírportál.

Az amerikai politikus pénteken szólalt fel egy nem sajtónyilvános tárgyaláson európai, orosz és japán szakértők előtt. Az eseményről hivatalos közlemény nem jelent meg. Kerry a beszédében arra figyelmeztette Izraelt, hogy a korábbi Dél-afrikai Köztársasághoz hasonló apartheidországgá válhat, ha nem valósítja meg a kétállami megoldást, Izrael és Palesztina egymás mellett élését. Sőt, az Egyesült Államok egy kész béketervet tesz le a kompromisszumra képtelen felek elé. „Tessék, emberek, itt van, vagy elfogadjátok, vagy nem.” – hangzott el a külügyminiszter szájából. 

Kerry szerint a tárgyalások megakadásáért mindkét fél felelős: palesztinok részéről izraeli állampolgárok ellen irányuló erőszak újabb fellángolásához vezetne, utalt arra, hogy előrébb vinné a tárgyalásokat. Továbbá bírálta a Fatah és a Hamász kiegyezését is. A múlt héten az Egyesült Államok is rosszallást fejezte ki ez ügyben, s Washington bejelentette, hogy felülvizsgálja a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatását, ha valóban egységkormányt alakít a két fő palesztin politikai erő.

Még 2008-ban Barack Obama elnök egy interjúban teljes mértékben elutasította, hogy az apartheid szó alkalmazható lenne Izrael esetében: “Az apartheid érzelmileg túltöltött, történelmileg pontatlan kifejezés, és kifejezi mindazt, amiben én nem hiszek.” A republikánusok azonnal támadni kezdték Kerryt Izrael-eláruló” kijelentése miatt. William Kristol,neo-konzervatív képviselő szerint a Fehér Ház ezzel óriási károkat okozott az amerikai-izraeli kapcsolatokban, s javítás érdekében az első lépés, hogy Obama kirúgja John Kerryt a hivatalából.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez