Keleti nyitással próbálkozik Izrael

Az elmúlt években Izrael gazdasági növekedése lelassult, elsősorban amiatt mert jelentős mértékben csökkent az ország kivitele. Ezért az izraeli kormány úgy döntött, hogy ő is meghirdeti a keleti nyitást, s igyekszik betörni az afrikai és a latin-amerikai piacokra is. Ennek azonban az az ára, hogy Izrael exportjában lassan csökken az Európai Unió jelentősége és fokozatosan zárja be irodáit az európai országokban, többek közt Magyarországon is. 

Tavaly Izrael exportja 16,4 százalékkal csökkent, amely a teljes össztermék negyven százalékát teszi ki. Csupán a Teva (gyógyszergyártás) és az Intel (elektronikai ipar) voltak az egyetlen jelentősebb exportőrök, ezek nélkül még további 3 százalékkal csökkent volna az kivitel, amelynek értéke az év első három hónapjában 12 milliárd dollár volt. Ellenben a belső kereslet 9,2 százalékkal nőt, de ez nem ellensúlyozhatja sokáig a kivitel zuhanását. 

2012-ben még a zsidó ország legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unió volt, utána az Egyesült Államok és a harmadik helyen az ázsiai országok.Viszont 2013-ban az ázsiai régió már az Egyesült Államokat is megelőzte. Az izraeli gazdasági minisztérium előrejelzése szerint mindenképp Ázsiára kellene összpontosítani, amelynek a részesedése 2018-ban 24,5 százalékra emelkedik, miközben az Egyesült Államoké 20,4 százalékra és az Európai Unióé 40 százalékra csökken.

“Hat évvel ezelőtt, amikor a válság kirobbant, mi teljesen másképp áltunk a világgazdasági folyamatokhoz. Ázsia kezdetben nem érdekelt minket, csupán Kínában és Indiában volt egy-egy képviseletünk. Most Kínában van öt, Indiában három, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken egy irodánk. Ezek az országok óriási gazdasági fejlődés előtt állnak, a feltörekvő államok lesznek a mi igazi partnereink és Izraelnek ott kell lennie, amikor a csúcsra jutnak.” – jelentette ki Ohad Cohen, az izraeli külkereskedelemért felelős izraeli főtitkár, majd hozzátette, hogy az izraeli előrejelzések szerint 2050-re India és Kína fogja birtokolni a világ GDP-nek körülbelül felét. 

Azonban nemcsak Ázsia felé érdeklődik Izrael, hanem az afrikai, sőt a latin-amerikai országok is felkeltették az érdeklődését. Már irodát nyitottak a Dél-afrikai Köztársaságban, Kenyában és Kolumbiában, valamint listán van Chile és Nigéria is. Ellenben ennek megvolt az ára: Izrael már kevesebbé érdeklődik az európai piac iránt, annak ellenére, hogy az Európai Unió még mindig a legnagyobb kereskedelmi partner. Az elmúlt hetekben bezáratták az izraeli kereskedelmi attasé irodáit Ausztriában, Finnországban, Svédországban és még Magyarországon is. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez