Terjed a koronavírus Szaúd-Arábiában – 7 újabb áldozat

Az elmúlt hetekben jelentősen megemelkedett a koronavírussal fertőzött betegek száma Szaúd-Arábiában. Különösen aggasztónak tartják a hatóságok a fertőzés terjedését a közelgő zarándoklatok szempontjából.

A közel-keleti légúti megbetegedés (Middle-East Respiratory Syndrome, MERS) nevű koronavírus újabb hét halálos áldozatát jelentették be péntek éjjel Szaúd-Arábiában. Az országban ezzel már 133-ra emelkedett az elhunyt MERS-betegek száma.

Az vírus másfél évvel ezelőtti megjelenése óta diagnosztizált összes megbetegedést a legfrissebb adatok 473-ra teszik az arab országban.

Az elmúlt hetekben jelentősen megemelkedett a betegek száma, amit elsősorban annak tulajdonítanak, hogy a vírus Rijádban és Dzsiddában kórházakon belül is elkezdett terjedni. A mostani tíz új megbetegedésből is öt rijádi, négy pedig dzsiddai kórházban bukkant fel.

Különösen aggasztónak tartják a hatóságok a fertőzés terjedését a közelgő zarándoklatok szempontjából.

A súlyos akut légzőszervi megbetegedést okozó SARS vírushoz hasonló koronavírus – amelynek kezelésére egyelőre nincs hatékony mód – 2012 szeptemberében jelent meg Szaúd-Arábiában. Azóta Egyiptomban, Jordániában, Libanonban és az Egyesült Államokban is diagnosztizáltak már megbetegedést.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keddre rendkívüli tanácskozást hívott össze a vírus terjedése miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez