Hatalmas botrányt okozott Izraelben a világhírű író kijelentése

Belpolitikai vihart kavart Izraelben Ámos Oz a fiatal radikális zsidó telepesekről szóló kijelentése: lényegében héber neonáciknak nevezte őket.

„A szörny szemébe kell néznünk és nevén kell őt neveznünk. Olyanná akartunk válni, mint a többi nép. Reméltük, hogy eljön a nap, amikor lesz héber tolvaj és lesz héber szajha. Most már vannak héber neonáci csoportok is.” – többek közt ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket tett Ámosz Oz világhírű író, akit Nobel-esélyesnek tartanak.

Az író a 75. születésnapját ünnepelte egy kulturális eseményen, ahol bírálta azokat az izraelieket, akik engedély nélkül hoznak létre telepeket Ciszjordániában. Ámos Oz elítélte a zsidó szélsőségesek arab tulajdon elleni támadásait is. Sőt, továbbment: „Nincs különbség az európai neonácik és a szélsőséges izraeli csoportok között. Csak egy különbség van, hogy Izraelben ezek az emberek nacionalista képviselők támogatását is bírják.”

Természetesen ez óriási felbolydulást okozott az izraeli közéletben. A jobboldali politikusok azonnal kritizálni kezdték az írót. “Az ilyen összehasonlítások a holokauszt lealacsonyításához vezetnek” – jelentette ki Uri Ariel Bájt Hajehudi nevű párt tagja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez