Másodszor mondott le a terroristákat támogató kuvaiti igazságügyi miniszter

Pár héttel ezelőtt Najef al-Ajmi már benyújtotta a lemondását a kuvaiti emírnek, de sokáig nem született döntés az ügyében. Végül – amerikai nyomásra – nem volt más választása a nyíltan dzsihadistákat támogató kuvaiti igazságügyi miniszternek és távozott a politikai életből. Ő volt az, aki hatalmas összegekkel szponzorálta a Szíriában harcoló iszlamistákat.

“Őfelsége az emír kétszer is megtisztelt a bizalmával, ezt pedig értékelem. Mindig büszke leszek rá és komolyan vettem a betöltött pozíciómat.” – írta ki a Twitterre Najef al-Ajmi , majd egy interjúban még hozzátette: “Én teljesen önkéntesen cselekedtem, és rendkívül örülök annak, hogy valami jót tettem azért, hogy a szíriai nép elnyerje a szabadságát és visszatérjen az iszlám helyes útjára.”

Öt héttel ezelőtt a miniszter egészségügyi okok miatt benyújtotta a lemondását, de akkor még nem született döntés az ügyében, s továbbra is betölthette a pozícióját. Azonban a háttérben teljesen másról volt szó: egyre nagyobb politikai nyomás nehezedett rá, s a kuvaiti hatóságok is elkezdtek utána nyomozni, mivel “tisztázatlan viszonyt ápol néhány közel-keleti szervezettel.”

Az ellenzék már hetek óta azzal vádolta al-Ajmit, hogy terrorcsoportokat és szélsőségeseket támogat a szíriai polgárháborúban és nem pedig a Szíriai Szabad Hadsereget. Először a kormány nem törődött a vádakkal, ám amikor már az Egyesült Államok is megszólalt ez ügyben, akkor már maga a miniszterelnök lépett. Sőt, az amerikai hírszerzés szerint al-Ajmi nemcsak támogatta, hanem egyenesen ő alapította és szervezte ezeket a “harci brigádokat.”

A március 4-én tartott beszámolójában David Cohen arról beszélt, hogy Kuvait az egyik “epicentruma” lett a Szíriában harcoló militáns és terrorista csoportoknak. Cohen megemlítette, hogy Katar után Kuvait nyújtotta a legtöbb “humanitárius segélyt” a szíriai felkelőknek, de “ezek nagy része ellenőrizhetetlen utat jártak be”, és végül az al-Nuszra Front vagy az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) kezébe kerültek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez