Dubaj második legnagyobb kereskedelmi partnere: Kína

Egy nemrég megrendezett kínai-dubaji gazdasági konferencián kiderült, hogy az arab város második legnagyobb kereskedelmi partnere Kína. A távol-keleti ország egyre nagyobb szerepet játszik Dubaj gazdasági életében, miközben rohamosan emelkedik a kínai turisták száma is. 

Az elmúlt években az Egyesült Arab Emírségek egyre inkább Kína helyőrségévé vált az Arab-félszigeten. Különösen Dubaj keltette fel a kínai üzletemberek és befektetők figyelmét. 2013-ban az arab városnak ugyanis Kína lett a második legnagyobb kereskedelmi partnere: a kereskedelmi volumenük 138 milliárd dollárt tett ki, s ez pedig majdnem 20 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest. Ezenfelül Kína egyre többet importál Dubajból, tavaly 130 milliárd dollár értékben hozatott be dubaji árukat.

Rohamosan növekszik a kínai beruházások száma is.Csak 2013-ban körülbelül 1000 kínai befektető érkezett Dubajba és 1,3 milliárd dirhamnyi (körülbelül 80 milliárd forintnyi) összeget költöttek a város fejlesztésére, lakóépületek építésére és munkahelyek létesítésére. Összesen 4200 kínai vállalat működik Dubajban, amelyek közül 356 csak a külkereskedelemmel foglalkozik.

Ezzel párhuzamosan egyre több kínai látogatja meg az országot. Jelenleg 200 000 kínai tartózkodik Dubajban, sőt 24 kilométerre a Burj Kalifától – kínai tőkéből – gyakorlatilag egy új várost hoztak létre, amely inkább hasonlít egy kínai településre, mintsem egy arabra: kínai éttermek, feliratok, óriási sárkány szobrok találhatóak mindenhol. Dubajnak a Nemzetközi Városnak nevezett részében, ahol körülbelül 100 000 külföldi lakik, már 50 000 kínai él és dolgozik. Pár héttel ezelőtt óriási médiafigyelem kapott, amikor 16 000 kínai turista utazott az Egyesült Arab Emírségekbe és luxuskörülmények között éltek az arab városban.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez