Felmentették a vádak alól Záhi Havasz egyiptológust

Az egyiptomi főügyész visszavonta a világhírű egyiptológus Záhi Havasz ellen felhozott vádakat. 

Záhi Havaszt, már mindannyian jól ismerjük a National Geographic számtalan, a fáraókorról szóló filmjéből. Ő az, aki puhakalapban és csizmában kalauzolja végig a tévéstábokat és az államfőket Gizán és Luxoron. Mubarak elnöksége alatt az antikvitások minisztériumát vezette, ez alatt jónéhány ereklyét visszaszerzett Egyiptomnak, illetve 2008-ban két Tutanhamon kiállítást is szervezett.

Sokan állítják, hogy Havasz korrupt, legalábbis erre következtetnek az öltözékéből. Saját divatmárkát indított útnak, egyebek mellett bőrdzsekiket és kalapokat árul. Állítása szerint viszont az ezekből származó anyagi hasznot jótékony célokra fordítja, többek rákos gyerekeket gyógyító kairói kórháznak utalt jelentős összegeket. 

Azonban két év nyomozás után, Ahmed El-Bahrawi első főügyész kedden bejelentette, hogy ejtik a vádakat. Havasznak nem ez volt az első korrupciós ügye, s eddig mindig sikerült tisztáznia magát. “Húsznál is több feljelentés volt ellenem, de mindet ejtették” – nyilatkozta Havasz az Independentnek. “Vádoltak azzal, hogy prostituáltakkal hálok, pedig soha nem tettem ilyet. Senki nem tud megvesztegetni, mert vigyázok a méltóságomra és a tisztességemre.”

“A kérdéses egyiptomi antikvitásokról kiderült, hogy mind legális úton kerültek vissza az észak-afrikai országba és megvédték őket a sérülésektől. Valamint az összes nemzetközi kiállításokból származó bevétel a kormánykasszába került.” – jelentette ki az ügyész. Az ügyészek azt is megállapították, hogy a Havasz által indított divatmárkát ért vádak is hamisak voltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez