Elnökválasztás kezdődött Egyiptomban

Egyiptomban ma választják meg az 1953-ban alakult köztársaság hatodik elnökét. Szinte minden elemző Fattah el-Sziszi egykori védelmi minisztert tartja a biztos befutónak, sőt sok egyiptomi szerint a választás nem más, mint puszta formalitás.

Egyiptomban helyi idő szerint hétfő reggel kilenc órakor megkezdődött az elnökválasztás. Az észak-afrikai országban két éven belül ez a második államfőválasztás. Az előzőt az iszlamista Mohamed Murszi nyerte meg, akit a hadsereg tavaly július 3-án elmozdított tisztségéből.

A köznyelvben csak tábornagyként emlegetett Sziszitől sokan az elmúlt három évet jellemző politikai és közbiztonsági káosz orvoslását remélik, míg ellenfele, a baloldali Hamdín Szabbáhi hívei éppen azt értékelik, hogy jelöltjük független a biztonsági erőktől.Fattah eél-Sziszi, egyiptomi elnökjelölt külföldön totális győzelmet aratott, már ami a szavazatok számát illeti: a külföldön élő egyiptomiak 94,5 százaléka rá voksolt

A voksoláson a becslések szerinti 90 millió egyiptomi közül mintegy 54 millióan vehetnek részt. Ez kétmillióval meghaladja a 2012-es elnökválasztás alatt szavazásra jogosultak számát.

Az Arab Ligán, az Afrikai Unión és az Európai Unió is megfigyelőket küldött az észak-afrikai országba. Kisebb bonyodalmat okozott, hogy korábban Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy nyilatkozott, hogy mivel az egyiptomi hatóságok nem tudták a megfigyelők biztonságos munkájához nélkülözhetetlen telekommunikációs és egyéb műszerek hozzáférhetőségét biztosítani, tevékenységüket Kairóra korlátozzák.

A voksolás végleges eredménye június 5-ére várható.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez