Húszabáló féreg terjed Szíriában

Az ENSZ egészségügyi szakemberei közölték: három betegnél bebizonyosodott az un. myiasis, vagy légylárva-fertőzöttség. A húsevő élősködők először jelentek meg az országban.

Az állatokat fenyegető betegség akkor alakul ki, amikor a légy a sebbe petézik és a kikelt lárvák a környezetükben lévő húst kezdik el felzabálni. A kór az emberre nem veszélyes, mert kezelhető, de az ENSZ Világ Egészségügyi Szervezetének (WHO) szakemberei szerint a romló helyzet így is aggodalomra ad okot Szíriában. Adataik szerint az országban ráadásul emelkedik a más betegségekben: tuberkulózisban, gyermekbénulásban, tífuszban és rühességben szenvedők száma – írja az alarabiya.net.

A myiasist a fővárostól észak-keletre fekvő Douma városában észlelték, a település a felkelők kezén van, de egy éven át volt a kormányerők ostroma alatt. “Maga a betegség nem veszélyes, de kiválóan jelzi az egészségügyi állapotokat, a víz tisztaságának hiányát és az általános szociális helyzetet Szíriában.” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban Christian Lindmeier, a WHO szakembere. Az is nyugtalanító, hogy még a főváros vízkészlete is harmadára esett vissza.

Az ENSZ most kampányba kezd, hogy javítsanak a szíriai emberek vízproblémáin, az ezzel kapcsolatos egészségügyi állapotokon.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez