Külföldi miniszterek az ukrán kormányban

Mindössze három órával a parlament jóváhagyása előtt, kapta meg ukrán állampolgárságát három új miniszter. Az amerikai, a litván és a grúz politikus a pénzügyi, a gazdasági és egészségügyi tárcát kapta meg. Petro Porosenko az Ukrajna előtt álló különleges kihívásokra adott innovatív megoldásokra hivatkozva indokolta választását – kezdte a külföldi miniszterek bemutatását a Szabad Európa Rádió.

Ukrajna pénzügyminisztere, Natalie Jaresko bár az Egyesült Államokban született, ukrán gyökerei is vannak. Először 1992-ben érkezett az országba, ahol az újonnan megnyitott amerikai nagykövetség gazdasági osztályán vállalt tisztséget. Miután 9 évet dolgozott az amerikai Western NIS Enterprise Fund-nál, 2004-ben megalapította saját alapítványát, a Horizon Capital-t. A narancsos forradalom idején a nyugatbarátokat támogatta, majd Viktor Juscsenko mellett befektetési tanácsadóként dolgozott. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Marie Harf korábban tagadta az Egyesült Államok bármilyen szerepét Jaresko kinevezését illetően. Az új pénzügyminiszter nem kisebb feladatra vállalkozik, mint megküzdeni a korrupcióval és megreformálni az ország gazdaságát.

Ebben lesz segítségére Aivaras Abromavicius. A Vilniusban született gazdasági miniszter 2008 óta él Kijevben befektetési bankárként, ukrán feleségével. Alapítója az East Capital vagyonkezelő csoportnak, amely 2012-ben majdnem 100 millió dollárt invesztált Ukrajnában. Az önmagát ukrán patriótának nevező Abromavicius radikális lépésekre készül a megtépázott gazdaság rendbetételére. Bár még nem egyeztetett miniszteri fizetéséről, azt már elárulta, hogy nagyon keveset fog belőle felvenni.

Alekszandr Hitasvili nem először lát el egészségügyi miniszteri feladatot, Grúziában 2008-2010 között vezette a tárcát. Történész diplomával a zsebében 1993-ban gazdasági adminisztrátorként dolgozott az amerikai Atlanta Medical Centerben, majd az ENSZ fejlesztési programjában kapott otthon helyet. Ezt követően számtalan egészségügyi szervezetnél dolgozott. Miniszterként azzal a feladattal bízta meg Arszenyij Jacenyuk, hogy reformjaival számolja fel az ukrán egészségügyi hatóságokat átszövő korrupciót. Annak ellenére, hogy csak nem régen érkezett az országba és a nyelvet sem beszéli, mély tiszteletet érez Ukrajna és az ukránok iránt.

Kép: Arszenyij Jacenyuk és miniszterei az újonnan megalakított Ukrán Parlamentben, 2014.12.02. (Kép: Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez