Chilei–magyar együttműködés: irány a technológia és a tudomány

Kívánatos kiterjeszteni a meglévő magyar-chilei kapcsolatokat a technológiai és műszaki-tudományos együttműködés irányába is, hiszen a feltételek adottak: Magyarország ezen a téren nagy lehetőségekkel rendelkezik és két ország gazdasági, társadalmi és szociális helyzete sok hasonlóságot mutat.

A chilei szenátus sajtószolgálatának cikke szerint új lendületet vettek a magyar-chilei kapcsolatok a közelmúltban Chilében járt magyar parlamenti küldöttség tárgyalásai nyomán. Ezeken megállapították, hogy a két ország hasonló feladatok előtt áll, mindkét államban éles viták zajlanak oktatási, egészségügyi, környezetvédelmi kérdésekben, és mindketten ki vannak téve a spekulánsok akcióinak.
Guido Girardi, a chilei szenátus elnöke és Antonio Horvath valamint Hosain Sabaq szenátorok látták vendégül a közelmúltban a Jakab István vezette magyar parlamenti küldöttséget.
Az országok egyedül nem képesek megoldani problémáikat a mai helyzetben, ezért szorosabbra kell fűzni az együttműködést a hasonló gondokkal szembesülő államok között – hangsúlyozta a megbeszélésen a chilei szenátus elnöke. A chilei parlament Magyar-Chilei Barátság elnevézű csoportját képviselő Horvath szenátor azt emelte ki, hogy fejleszteni kell a gazdasági és szociális kapcsolatok mellett a technológiai és műszaki-tudományos együttműködést is. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország számos Nobel-díjast adott a világnak és külföldön nagyra becsülik a magyar tudományos eredményeket.
A magyar gyökerekkel is rendelkező Horvath szenator egyben sajnálattal említette, hogy éppen a mostani időszakban szűnt meg Magyarország diplomáciai képviselete Chilében. (Chilei Szenátus sajtószolgálata)

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez