Falkland-vita: kopaszok harca a fésűért

A Falkland-szigetek birtoklásáért folyó brit-argentin vita olyan, mint amikor két kopasz veszekszik egy fésűért. Ezt írja a The Times londoni lap ismert újságírója, és a brit kormánynak javasolja: London ismételje meg Hongkong átadásának sikerét a Falkland/Malvin- szigetek esetében.

Simon Winchester újságíró és író szerint ha Nagy-Britannia a Falkland-szigetek körüli argentin-brit konfluktust katonai erővel kívánná megoldani, az minden jel szerint a jelenlegi katonai felkészültség szintjén a brit hadsereg vereségével végződne. Az ügy nemzetközi támogatottsága is kérdéses.
Az argentin igényre válaszul mindkét ország parlamentjei hangzatos nyilatkozatokat tesznek, aztán leporolják a katonai eszközöket, emlegetik a harminc évvel ezelőtti háborút, harcias beszédeket tartanak, mindez arra emlékeztet, – Borges egy mondatát idézve – mint amikor két kopasz veszekszik egy fésűért – írja a tekintélyes brit lapban Winchester. Az újságíró 1982-ben a Sunday Times megbízásából járt a konfliktus idején a Falkland szigeteken, majd az argentin hadsereg mint kémet letartóztatta, és három hónapig fogva tartotta. Úgy látja, teljesen felesleges egy új háború, ami nem is megnyerhető.
Szerinte sokkal inkább le kellene ülni a három félnek, és megállapodni a halászati kérdésekről – mert erről van szó a Falkland-szigetek ügyében. Mind a három fél – Nagy-Britannia, Argentina és a Falkland-szigetek kormányzósága – megkaphatná a maga részét, és Hongkong példájára rendezni lehetne a viszonyokat. (americaeconomia)

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez