Mexikó bemutatkozott egy budapesti óvodában

Az egyik budapesti óvoda nagy fába vágta a fejszéjét, és egy télvégi péntek este úgy határozott, bemutatja az óvodásoknak és szüleiknek pár régió, köztük Mexikó jellegzetes ízeit, színeit, hangjait.

 

Azt mondják, a 2000 után született gyerekek már más gondolkodással, más képességekkel bírnak, mint az előző generációk. Ez lehetséges, hiszen egy technológiailag igen fejlett, és minden értelemben igen gyorsan változó környezet veszi körül a mai kor gyerkőceit.
A távolságok és idő szinte eltűnik, de legalábbis radikálisan lerövidül.

Ezt a tényt felismerve, az egyik budapesti óvoda úgy döntött, bemutatja az odajáró gyerekeknek és szüleiknek azt a négy nemzetet, melynek képviselőivel a különböző csoportokban nap, mint nap találkoznak. Ezek voltak Oroszország, Vietnám, Arab térség illetve Mexikó. Természetesen, Magyarország is megjelent, hiszen fontos ismerni a világot, de hazánkat illik a legjobban ismerni!

A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a gyerekek már korán megtanulják, hogy a világ igen sokoldalú, és mindegy, merre indulunk, más – más kultúrával, ízekkel és hangokkal találkozunk. A világ más tájain élő emberek mindennapjai mennyire különböznek a mieinktől. Ez a másság pedig, egy óvodás szemszögéből nézve, mindenképp kihívás, újdonság és rengeteg izgalom!
Ami pedig más, azt érdemes megismerni, felfedezni és megtapasztalni, és semmiképp sem elsőre elítélni! Így juthatunk el odáig, hogy mire ezek a mai óvisok felnőnek, ők már toleránsak és nyitottak legyenek a világ felé, előítéletek nélkül!

Minden nemzet igazi kincseket villantott meg a kultúrájából. Mi Mexikót emelnénk ki, hiszen ez tartozik Latin Amerika térséghez. Isteni guacamole és pico de gallo szószokat kóstolhattak az összesereglett óvodások. Ezek mellett volt frissen sült quesadilla is, na és aki megszomjazott, az egy pohár jamaica, vagyis hibiszkuszlevélből főtt ízletes, és tél végén igencsak jó C-vitamin potló üdítővel olthatta szomját. A mexikói ízlésvilág – bár köztudott, hogy az óvodás gyerekek nagyrésze nem szereti a „furcsaságokat”, ha ételről van szó, legkevésbé, ha az az adott étel zöld színű – azért kétség kívül, ízlett nekik és a szülőknek, mert egy röpke óra alatt elfogyott a feltálalt étel! A málnaszörpre emlékeztető ital, pedig már külsőre is vonzó volt, ez sem tartott sokáig!

Mex-ovi-4A díszítést illetően, a jellegzetes mexikói sokszínű kötött szőnyegek voltak a központban, egy igazi sombrero társaságában! Az ember igazán a Karib tenger partján érezhette magát pár pillanat erejéig! Ezt erősítette az is, hogy tengeri kagylók is voltak az asztalon, amiben a gyerekek a tenger hullámainak hangját hallgatták – élvezettel! A két jól ismert mexikói rajzfilmfigura, Dóra és Diego is az óviban „járt” aznap este, de emellett igazi, kézzel készített pinata is volt – bár a pinata megmaradt, és cukorral sem volt megtöltve, azért a gyerekek megcsodálták ezt is, hiszen kevesen tudták, mi is ez.
A gyerekeket a hét folyamán a csoportokban az óvó nénik ügyesen felkészítették, pl. megtanulták a fontos, és számukra ismert „Hungarikumokat”, vagy Mexikó esetében, a piramisok, az indiánok és Chichen Itza volt a kiemelt téma!

A felnőttek is találtak érdekességeket, volt egy azték naptár, ami gyümölcskosárkának szolgál, de a Nagykövetség jóvoltából rengeteg térkép, ismertető füzet és poszterek is ki lettek állítva. És természetesen, mi is ott voltunk, hogy meséljünk és meséljünk Mexikóról – igazi norteno és mariachi zenével a háttérben!

Az óvisok aznap jóllakottan, és képzeletben a világ több égtáját bejárva tértek haza szüleikkel!
Csak ajánlani tudom minden óvodának ezt a programot!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez