Kinyitnának néhány korábban bezárt latin-amerikai nagykövetséget

 

 

 

 

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint újra kell építeni a latin-amerikai magyar külképviseleti hálózatot, hiszen a Közép-Európa és Latin-Amerika közötti együttműködés szorosabbá tétele mindkét félnek előnyös.

 

Az államtitkár a szerdán kezdődött kétnapos, budapesti Latin-Amerika fórum politikai konzultációs részének megnyitóján azt mondta, Magyarország azért akar nyitni Latin-Amerika felé, mert minél több “működő barátságot” akar kialakítani a világban. A mai világban az a nemzet lehet sikeres, amelynek minél szélesebb a “baráti köre” – mutatott rá.
Mint kifejtette, barátként tekintenek például Közép-Európa országaira, ezért is hívták meg a visegrádi együttműködésben részt vevő országokat (Csehország, Szlovákia, Lengyelország) a fórumra. De tovább kell szélesíteni a barátságok körét a tengeren túl is.
Az államtitkár fontos érdeknek nevezte, hogy a magyar gazdasági szereplők, oktatási intézmények, tudományos műhelyek jobban figyeljenek Latin-Amerikára, és azt, hogy a latin-amerikai országok gazdasági szereplőinek, politikusainak és társadalmának érdeklődése is növekedjen Közép-Európa iránt.
Több latin-amerikai országnak az EU az első számú vagy legalább az egyik legfontosabb gazdasági és politikai partnere – mutatott rá, hozzátéve, az EU és Latin-Amerika együttműködése tovább erősíthető.
Azt mondta: Magyarország jelenleg nagy változásokon megy át, és ezek több esetben “úttörő jellegűek” Európában. Az elmúlt évtizedben kialakult helyzet miatt Magyarországnak új megoldásokat kellett keresnie, hogy újra növekedési pályára állítsa gazdaságát. Németh Zsolt szerint a növekedés ma már meghaladja az európai átlagot, csökken államadósság, és idén három százaléknál kisebb lesz az államháztartás deficitje is. Az európai válság hatására több ország vezetett be a magyarhoz hasonló intézkedéseket – jegyezte meg.
A nyitás eszközeiről szólva Németh Zsolt kijelentette: utazó nagykövetet neveznek ki több olyan országba, amelyben nem működik nagykövetség. Később fontolóra veszik néhány nagykövetség újranyitását, és a gazdasági szakdiplomáciát is újjá akarják szervezni a térségben – hangoztatta. Hozzáfűzte: ennek első lépéseként a napokban külgazdasági diplomata kezdi meg működését a brazíliai Sao Paulóban.
Emellett az eddigi magas szintű – parlamenti elnöki, alelnöki – látogatást követően Martonyi János külügyminiszter májusban, Németh Zsolt pedig ősszel utazik a térségbe, és terveznek egy miniszterelnöki látogatást is. Mint mondta, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal együttműködve programot dolgoznak ki a latin-amerikai magyar közösségekkel fenntartott kapcsolatok élénkítésére.
Véleménye szerint mindezek mellett egyfajta “kísérleti eszköz” a jelenlegi fórum, hiszen ebben egyesítik a politika, a szakdiplomácia és a társadalmi diplomácia eszközeit. Kifejtette: a fórum keretében három szakmai konzultáció lesz egy időben: a politikai tanácskozás mellett folyik egy gazdasági fórum és egy tudományos-innovációs megbeszélés. A cél az, hogy felhívják a társadalom figyelmét a latin-amerikai nyitásra és az abban rejlő lehetőségekre – emelte ki az államtitkár. Magyarországnak négy latin-amerikai országban működik nagykövetsége: Argentínában, Brazíliában, Kubában és Mexikóban. (MTI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez