Emberi jogok és EU-s témák a kétnapos Latin-Amerika Fórumon

Budapest – Az emberi jogok hatékonyabb képviselete érdekében egy emberi jogi különmegbízottat nevezhet ki az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ), az Európai Unió diplomáciai szervezete, amely egyéb vállalásai mellett szeretné elérni, hogy az emberi jogok ne csak egy jól elhatárolt téma legyen az EU külpolitikájában, hanem minden területen jelenjenek meg – mondta el az MTI-nek Christian Leffler, az EKSZ igazgatója, aki a március 21-22-i kétnapos Latin-Amerika fórumon vett részt Budapesten.

 

A tervek szerint az emberi jogi különmegbízott az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselőjének – jelenleg Catherine Ashtonnak – a “személyes megbízottja” lenne, s a többi uniós illetve tagállami külügyi szervezet munkáját kiegészítve erősítené az emberi jogok képviseletét – fejtette ki Leffler. Az EU-s külügyminiszterek a dán EU elnökség által szervezett informális találkozón beszéltek arról, hogy az uniónak még nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie az emberi jogok érvényesülésére, noha ez a téma már most is az EU külpolitikájának az egyik legfontosabb eleme. Az EKSZ ebben a küldetésben fontos szerepet fog vállalni Leffler szerint.

Az alig több mint egy éve, 2011 elején megalakult EKSZ-t az idén már bírálat is érte a tagállamokkal való egyeztetés hiányosságai, illetve a némileg kaotikus és átláthatatlan működés miatt. A szervezet igazgatója viszont úgy véli, az EKSZ-nek az elmúlt időszakban sikerült az EU-s külpolitika fontos szereplőjévé és a tagállami külügyi szervek hasznos kiegészítőjévé válnia. Ugyanakkor elismerte, hogy a szervezet továbbra is keresi a helyét az Európai Tanács Titkársága, a Bizottság külkapcsolatokért felelős részlege valamint a tagállami diplomácia szervek mellett az európai külügyi struktúrában, ezért elkerülhetetlen, hogy legyenek súrlódások kisebb félreértések.
Az ilyen konfliktusok elsimítása mellett az EKSZ a közeljövőben szeretné megerősíteni az EU diplomáciai hálózatát, s új irodákat is nyitna olyan helyszíneken, ahol az EU eddig nem volt jelen. Mindezt egy nagyon nehéz gazdasági helyzetben, a rendelkezésre álló pénzügyi keretek növekedése nélkül kell elérni – hangsúlyozta Leffler, aki szerint a források áthelyezésével megoldható lesz a fejlesztés. Az is nagyon fontos, hogy megvalósuljon az EU-s külügyi szervezetek jobb összefogása, szorosabb koordinációja, hogy tartalmasabb stratégia elemzéseket, előrejelzéseket tudjanak majd kiadni a jövőben – tette hozzá az EKSZ céljairól beszélve.
Egyes elemzések szerint az EKSZ problémái főként abból adódnak, hogy nincsen teljesen független költségvetése – csak az adminisztratív költségek felett rendelkezik – s így nagyban függ a Bizottságtól. Leffler szerint ez nem helyes meglátás, mivel az EKSZ szándékosan alakították ki úgy, hogy együtt kelljen működnie a Bizottsággal. Az EKSZ fontos kiegészítője a Bizottsági külügyi részének, s a Bizottság nem tudná egyedül ellátni az EKSZ feladatait – mutatott rá az igazgató.
Leffler, aki csütörtökön tartott előadást a Külügyi Intézetben szervezett Latin Amerika fórumon úgy véli, az elmúlt években óriási politikai fejlődés ment végbe az elmúlt években Dél-és Közép-Amerikában, s a többi között ennek is köszönhető, hogy az EKSZ jó kapcsolatot ápol a térség legtöbb kormányával. “Közösen dolgozunk azon, hogy miként lehetne javítani a különböző emberi és polgári jogok jobb érvényesülését, külön hangsúlyt fektetve az igazságszolgáltatás fejlesztésére, a nők egyenjogúságára valamint a gyermekjogok védelmére” – mondta Leffler. (MTI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez