Dél-amerikai foci: selejtezők sorozata sok-sok videóval

Az elmúlt néhány nap futball szempontjából a 2014-es brazíliai világbajnokság jegyében telt. A nemzeti csapatok a világ minden táján selejtezőket játszottak csakúgy, mint Dél- és Közép-Amerikában, ahol egyaránt dupla fordulót rendeztek.

 

A déli kontinensen alapesetben tíz ország válogatottja küzdene a kvalifikációért, mivel azonban a rendező brazilok automatikus résztvevői a majdani tornának, csak a kilenc másik gárda méri össze erejét mintegy két éven keresztül.
Féltávnál nagyon úgy tűnik, hogy feltartóztathatatlanok az argentínok. A celeste eddigi magabiztos szereplése talán csak azért lehet némiképp meglepő, mert az elmúlt években néha meggyűlt a bajuk a selejtezőkkel, elég, ha csak arra emlékszünk, hogy az istenként tisztelt Maradona vezette csapat kis híján lemaradt az előző vébéről. A most már Alejandro Sabella dirigálta alakulat, az októbert is a tabella tetejéről várta, és jó sorozatát most is sikerült folytatnia. Pénteken Uruguay csapatát fogadták odahaza, és Messi második félidei remek játékával sima 3-0-ás győzelmet arattak. Az aranylabda egyik fő várományosa először egy akció végén közelről talált be, majd Aguero gólját követően szabadrúgásból volt eredményes.

{youtube}tS7UCOMfHzE{/youtube}

 

Négy nappal később a szomszédos Chilébe látogattak, ahol félórányi játék után egy Puskást idéző cselt követően ismét Messi szerzett vezetést, melyet pár perccel később Higuain toldott meg, gyakorlatilag eldöntve ezzel a mérkőzést, mivel a hazaiak erejéből csak a szépítésre futotta az utolsó percben.

{youtube}zFkLFjDy51o{/youtube}

 

Kijelenthető, hogy ez nem a chileiek hétvégéje volt, mivel ezt megelőzően Ecuadorba látogattak, ahol egy börleszkjelenetekkel tarkított mérkőzésen szintén vereséget szenvedtek. Hiába szereztek vezetést egy bődületes öngóllal, egy hatalmas védelmi bakit követően Caicedo egyenlíteni tudott, majd a második játékrészben egy teljesen felesleges buktatást követően a csapnivalóan elvégzett büntetője szerencséjére a kapusról visszapattant elé, és másodszorra már nem hibázott. A kegyelemdöfést a ráadásban Castillo adta meg. A két zakót követően az előző vébé egyik résztvevője, Chile csak a hatodik helyen áll a csoportban, ám a mezőny kiegyenlítettségének és a hátralevő meccseknek köszönhetően még bőven odaérhetnek a kijutást jelentő első négy, vagy a pótselejtezőre jogosító ötödik hely valamelyikére.

{youtube}u4bQX7YrYgo{/youtube}

 

Az ecuadori csapat ezt követően Caracasba látogatott, ahol a közvélemény az éppen befejeződött parlamenti választásokra figyelt. Venezuela a pénteki körben szabadnapos volt, így egy esetleges keddi hazai győzelem remek alkalom lehetett volna a regnálását frissen meghosszabító Chávez elnök köszöntésére. Annál is inkább, mert Venezuela válogatottja Dél-Amerikából egyedüliként még sohasem szerepelt világbajnokságon, márpedig mostani eredményeik bizakodásra adhatnak okot. A találkozó előtt a szervezők nem álltak igazán a helyzet magaslatán, ugyanis az ecuadori helyett a mexikói himnuszt csúsztatták a lejátszóba, némi derültséget váltva ki ezzel a gyepen sorakozó vendégjátékosokból. A mérkőzés elején aztán hiába szerzett vezetést Arango egy hatalmas lövéssel, Castillo hamar egyenlíteni tudott, az eredmény később már nem változott, így a várva várt siker elmaradt. Venezuela így is a negyedik helyen áll, de nem sikerült meglépni üldözőitől, míg Ecuador viszont továbbra is igyekszik tapadni a listavezető argentínokra.

{youtube}-Be47cCc-rk{/youtube}

 

{youtube}TVVQbWiGlK8{/youtube}

 

Bombagólok döntetlenje volt pénteken La Pazban is, ahol Bolívia Perut fogadta. A vendégek részéről Marino, majd a hazaiakéról Chumacero pókhálózta ki messziről a felső sarkot. A remi egyik csapatnak sem kedvezett, Bolívia 1994-ben, Peru pedig 82-ben szerepelt utoljára vébén, és az elmúlt évtizedekben megszokott módon most is a tabella hátsó fertályán tanyáznak.

{youtube}kngYZjWn1mk{/youtube}

 

Bolívia négy nap múlva szintén otthon játszott Uruguayt fogadva, és ezúttal fényes sikert aratva. Egy odahaza, a San José gárdájában játszó támadó, Carlos Saucedo mesterhármasával már négy góllal is vezettek az albiceleste ellen, akiktől csak Suarez tudott betalálni szabadrúgásból. Uruguay tehát kétszer egymás után szenvedett súlyos vereséget, és jelenleg csak az ötödik helyen állnak, de Chiléhez hasonlóan még bármi megtörténhet velük, ilyen játékkal viszont aligha lesznek képesek előrébb lépni.

{youtube}WfwQ1dK6jS0{/youtube}

 

A selejtezősorozat kellemes meglepetését eddig egyértelműen Kolumbia válogatottja szolgáltatja. A sárga mezesek 1998 óta nem szerepeltek vébén, ezúttal azonban minden esélyük megvan erre. A kilencvenes évek és a jellegzetes fizimiskájú Carlos Valderrama óta, nem volt igazán kiemelkedő képességű játékosuk, mostanra azonban Radamel Falcao képes volt a gárda aduászává válni. Az Atletico Madrid csatára hosszú hónapok óta kirobbanó formában játszik, jelenleg a világ egyik legtöbbre taksált labdarúgója, akit a nyáron a leggazdagabb klubokkal hoztak kapcsolatba. Remek játékát eddig a válogatottba is sikerült átmentenie, és ezúttal is ő vezette diadalra a csapatot Paraguay ellenében. A mérkőzés folyamán szinte lehetetlen volt tartani, és a második félidőben remek cselek után kétszer is mesterien csavart a kapuba. Kolumbia kedden nem lépett pályára, és ezzel harmadik a csoportban, de vesztett pontok terén Ecuadort is megelőzi, mivel egy meccsel kevesebbet játszott eddig.

{youtube}SFJYtJi35tw{/youtube}

 

Paraguay viszont hatalmas bajban van. Az utóbbi másfél évtized sikercsapata két éve világbajnoki negyeddöntőt, tavaly pedig még Copa America döntőt játszott, ebben a selejtezősorozatban viszont csapnivalóan szerepel. Még júliusban, az addig öt meccsen szerzett négy pontnak köszönhetően menesztették az addigi szövetségi kapitányt, Francisco Arce-t, helyére az uruguayi Gerardo Pelusso került, a csapat azonban vele sem volt képes megtörni a katasztrofális sorozatot, újabb két vereséget szenvedtek, és már Kolumbiába is úgy utaztak, hogy az utolsó szalmaszálba próbálnak belekapaszkodni. Az eredmény már ismert, így a keddi Peru elleni hazai összecsapás már amellett hogy az „utolsó utáni szalmaszál” esélyét tartogatta, már szimplán a közröhej tárgyává válás elkerüléséről volt hivatott dönteni. A hazaiak végül Aguilar második félidei fejesgóljával kínkeservesen behúzták a meccset, amivel Paraguay továbbra is tök utolsó, és matematikailag ugyan még semmiképpen sem kell lemondaniuk a brazíliai kalandról, a realitást vizsgálva továbbra is valószínű, hogy négy egymást követő vébérészvételt követően a guaraniak kénytelenek lesznek otthon maradni két év múlva.

{youtube}AP3FKBIiChw{/youtube}

 

A CONCACAF-zónában, tehát Észak- és Közép-Amerikában a selejtezők első fázisa fejeződött be, melyet követően az eddig versenyben lévő tizenkét csapat közül a legjobb hat harcolhat tovább a három automatikus részvételt biztosító, illetve az egy pótselejtezős kvótáért. Egy héttel ezelőtt még csak Mexikó továbbjutása volt biztos. Az aztékok a papírformának megfelelően csoportjuk valamennyi korábbi mérkőzését megnyerték, és ezúttal is kíméletlenek voltak. Előbb Guyanában rúgtak egy könnyed ötöst, majd odahaza Salvadort intézték el kettő-nullával, végleg megfosztva őket vébéálmaiktól. A londoni olimpia hőse, Peralta, valamint a Manchester United sztárja, „Chicharito” Hernández voltak eredményesek.

{youtube}XiTPIiFbas0{/youtube}

 

A salvadoriak már gyakorlatilag négy nappal korábban elbukták a partit, amikor hazai pályán ki-ki meccsen maradtak alul Costa Ricával szemben.

{youtube}KrVisbw9Je4{/youtube}

 

A utóbbi időben már rutinos világbajnoki résztvevőnek számító Costa Rica-iak ezután Guyanát is simán (2-0) legyőzték, így Mexikó mögött végül magabiztosan léptek tovább a kvartett második helyén.
Az Egyesült Államok csoportjában csak egyetlen hispán ország, Guatemala volt érdekelt, és miután odahaza legyőzté Jamaikát, egy mindent eldöntő meccsre készülhettek USA ellen.

{youtube}tg0fQbTDNfw{/youtube}

 

A Kansas Cityben rendezett mérkőzésen hiába vezettek, végül három-egyes vereséget szenvedtek, így csak a harmadik helyen zártak USA és Jamaika mögött, megelőzve Antigua és Barbuda-t.
A harmadik csoportban Panama és Honduras 0-0-s döntetlent játszott, míg Kanada legyőzte a pofozógép Kubát, így az utolsó forduló hivatott eldönteni, melyik két gárda léphet tovább a háromból. Panama sokáig játszott a tűzzel, mivel a hajráig vesztésre állt Havannában, ami egy kanadai pontszerzés esetén a vesztét jelentette volna, a jelentősebb izgalmak viszont elmaradtak. Nemcsak mert végül sikerült az egyenlítés, hanem mert az addig öt meccsen mindössze négy gólt szerző Honduras odahaza 8-1-re mosta le a juharleveles alakulatot, eleve kitaposva ezzel az utat önmaga mellett Panamának is.

{youtube}7LPYsi280d0{/youtube}

 

{youtube}KimvpO7SoI0{/youtube}

 

A végső hatos csoportban minden bizonnyal szokás szerint Mexikó és USA dönti majd el egymás közt az első két hely sorsát, mögöttük pedig nagy tülekedés várható a harmadik, illetve a pótselejtezős helyezésért.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez