Brazília: őslakosok csaptak össze a rohamrendőrökkel

A 2014-es labdarugó-világbajnokság stadionépítései és az Indián Múzeum bontása ellen tiltakozó társadalmi aktivisták és őslakos tüntetők egy csoportja csapott össze a rohamrendőrökkel Rio de Janeiróban.

 

 

A múzeum bontása ellen már több alkalommal tüntettek az őslakosok, ennek ellenére továbbra sem sikerült megbénítani a munkálatokat.

Az Indián Múzeum az 50-es években épült Maracaná Stadion felújítási munkálatai miatt került veszélybe. 1992 július 19-én stadion tetőszerkezete három szurkoló halálát okozva beomlott, akárcsak az idén novemberben összedőlt Corinthians aréna teteje, amely balesetb 3 munkás életét követelte.

Az Indián Múzeum lebontásának terve már csak azért is ironikus, mert maga a Maracaná Stadion 2000-ban kapott műemlék státuszt, majd pedig hosszas felújítás után októberben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A májusi tesztmérkőzésen résztvevő drukkerek, többek között azt kifogásolták, hogy a mosdókban nincsenek zárak az ajtókon, a létesítmény néhány helyiségében áll a víz, a mobiltelefonok pedig a stadionon belül nem működtek. Az arénához vezető úton a szurkolók forgalmi dugókra, illetve hosszas sorban állásra panaszkodtak.

A labdarúgó-világbajnokságra készülő Brazíliában az építkezések, korszerűsítések és az infrastrukturális fejlesztések elkerülhetetlenül rombolással is járnak. Az anyagi szempontok sok esetben háttérbe szorítják az emberi tényezőt, amit részben Brazílián júniusban végigsöprő tüntetéssorozat is jól bizonyít.

Sok kritika éri a szervezőket a dollármilliókat felemésztő megaberuházások átláthatatlan kivitelezése kapcsán, valamint a térképről nyomornegyedeket leradírozó építkezések miatt.(lent foto: Marcelo Tasso/AFP)

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez