Magyar nagykövetség nyílik Ecuadorban

Ecuadorban   hamarosan magyar nagykövetség nyílik – mondta Nagy Anna külügyi szóvivő. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője felidézte: a kormány hétfői ülésén döntött arról, hogy korszerűsíti a külképviseleti hálózatot, hogy a meglévő személyi és anyagi erőforrásait a lehető leghatékonyabban használhassa fel Magyarország külföldi képviseletére és a magyar állampolgárok védelmére.

A döntések meghozatalakor több szempontot is figyelembe vett a kormány, így külgazdasági, külkereskedelmi, külpolitikai és kulturális diplomáciai szempontokat is – magyarázta.

Négy új főkonzulátus is nyílik: az oroszországi Kazánban, a németországi Düsseldorfban és Stuttgartban, valamint a vietnami Ho Si Mihn-városban – közölte.
Elmondta, szeptember 15-től több képviseletet összevonnak, így egyesül a bécsi ENSZ- és EBESZ-(Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) képviselet, a genfi ENSZ- és WTO-(Kereskedelmi Világszervezet) képviselet, valamint december 31-től a párizsi UNESCO- (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) és OECD-(Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) képviselet.
Ugyanakkor szeptember 15-től két magyar nagykövetség megszűnik: a ciprusi Nicosiában és az észtországi Tallinnban működő külképviselet – ismertette a szóvivő, aki az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a tallinni magyar kulturális intézet a nagykövetség bezárásától függetlenül folytatja munkáját.

Balázs Péter korábbi külügyminiszter 2009-ben jelentette be, hogy négy nagykövetséget és nyolc főkonzulátust zár be Magyarország, emellett három nemzetközi szervezetben működő nagykövetséget költöztetnek össze más képviselettel. Európában a luxemburgi nagykövetséget zárták be, Latin-Amerikában Venezuelában és Chilében, Délkelet-Ázsiában pedig Malajziában zárta be kapuit a magyar nagykövetség. A főkonzulátusok közül a düsseldorfi, a lyoni, a krakkói, a chicagói, a torontói, a Sao Paolo-i, a hongkongi és a sydney-i szűnt meg.
Azóta a chilei nagykövetség, a torontói, a krakkói és a hongkongi főkonzulátus ismét megnyílt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez