Brazil óriásvidrák érkeztek az állatkertbe (videóval)

A brazil nagykövet és a sajtó előtt kifogástalanul szabott prémkabátjukban bemutatkozó óriásvidrák (Pteronura Brasiliensis) szerdától lesznek láthatóak a nagyközönség számára is, Magyarországon először.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben új otthonra lelt, Brazíliában őshonos három óriásvidra egy új férőhelyen mutatkozott be, amelynek ünnepélyes megnyitásán őexcellenciája Valter Pecly Moreira, a Brazil Szövetségi Köztársaság egy éve hivatalban lévő magyarországi nagykövete is részt vett.

„Nem tudom, pontosan hányat, de Brazíliában is láttam óriásvidrákat, ám csak álltakertben, a természetben nem. Nagyon szép állatok, általában 10-12-es csoportokban élnek, együtt vadásznak és együtt is vigyázzák almukat is” – nyilatkozta a nagykövet, aki hozzátette, hogy a kedves jószágok nem teljesen veszélytelenek.

„Néhányszor megtörtént Brazíliában, az élőhelyüket háborgató embereket akár meg is támadaták, a termetes víziragadozók.”

Természetesen az állatkert látogatóinak nem kell tartaniuk tőlük, jóízűen fogyasztják a számukra kialakított mesterséges tóban úszkáló halakat. Az óriásvidrák akár 30 kilogrammosra is megnőhetnek, teljes testhosszuk pedig az orruk hegyétől a farkuk végéig a két métert is meghaladhatja. 

00allatkert 3

Prémje miatt az óriásvidrákat korábban széles körben vadászták, a faj azonban ma már természetvédelmi oltalom alatt áll, ám megcsappant populációja, valamint a természetes élőhelyek zsugorodása miatt napjainkban is veszélyeztetettnek számít. Igen ritkának mondhatók az állatkertekben is: jelenleg az egész világon 25 olyan állatkert működik, ahol ezzel óriásvidrákkal foglalkoznak.

{youtube}47fV_8pGOG4{/youtube}

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez