Magyar nagykövetet tüntet ki Mexikó Kormánya az Azték Sas Érdemrenddel

A külföldieknek adományozható legmagasabb állami kitüntetésben részesítette Enrique Peña Nieto mexikói köztársasági elnök Dehelánné Dörömbözi Terézt, Magyarország volt mexikói nagykövetét.

Az Azték Sas Érdemrend kitüntetés adományozásáról szóló határozat indoklása szerint a magyar diplomata, aki 2009 és 2013 között volt Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Mexikóban, jelentősen hozzájárult a két ország közötti baráti szálak és együttműködés fejlődéséhez és elmélyítéséhez.

A részletes szöveges indoklás kiemeli, hogy a nagykövet megkülönböztetett figyelmet fordított a politikai párbeszéd, és a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztésére. Ebben a szellemben került sor 2010-ben a külügyminisztériumok közötti VII. Politikai Konzultációra, 2011-ben a magyar-mexikói Gazdasági Vegyes Bizottság első ülésére és 2012-ben a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény aláírására, valamint Mexikó részvételére az első Latin-amerikai Fórumon, Budapesten. A magyar diplomata aktív tevékenységének is köszönhető, hogy megbízatása alatt a két ország közötti kereskedelmi forgalom látványos növekedésnek indult, és így az áruforgalom értéke 2013-ra elérte a 1,3 Mrd USD-t. A nagykövet munkája a kultúra és oktatás terén is jelentős nyomott hagyott a Mexikó és Magyarország kapcsolataiban, különleges kulturális projektek megvalósításával, és az azoknak is keretet adó oktatási és kulturális munkaterv aláírásával.

Ezek közül is kiemelkedik Bogányi Gergely világhírű zongoraművész két egész estés koncertje Mexikóváros legrangosabb koncerttermében, a Palacio de Bellas Artesben illetve Roby Lakatos részvétele a Nemzetközi Cervantino Fesztiválon, 2011-ben.

Az Azték Sas Érdemrendet 1932-ben alapította a mexikói állam azon külföldi személyek elismerésére, akik kiemelkedő szolgálatot tettek a mexikói nemzet vagy az emberiség javára. Az érdemrend kitüntetettjei között olyan kiválóságok találhatók, mint Zsófia spanyol királyné, Nelson Mandela, vagy Bill Gates.

A kitüntetést november 17-én, Budapesten ünnepélyes keretek között adja át Isabel Bárbara Téllez Rosete Mexikó magyarországi nagykövete Dehelánné Dörömbözi Teréznek. Az esemény méltó momentuma a 2014-ben 40. évfordulóját ünneplő mexikói-magyar diplomáciai kapcsolatoknak.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez