Mexikói arany- és ezüstmérleg: szerény csökkenés 2013-hoz képest

Továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik arany- és ezüstexportjával Mexikó. Ezüstbányászatával az ország változatlanul világelső.

A mexikói aranybányászat január és augusztus közötti adatát tették közzé, a kivitel értéke elérte a 2,62 milliárd dollárt. Az azonos időszakról 2013-ból nem állnak rendelkezésre összehasonlítható számok, de azt közölték, hogy a teljes évi kivitel csaknem 4,9 milliárd dollárra rúgott. Az idei nyolc hónapról még azt is ismertették, hogy a tízedik legnagyobb exportteljesítménynek számított a nemzetközi mezőnyben.

Mexikó szempontjából az ezüst kitermelése és külpiaci értékesítése szintén komoly jelentőséggel bír, az augusztusig elvégzett számítások szerint 1,63 milliárd dollárt ért el az ország, a 2013-as teljes export 3,1 milliárd dollár volt. Az is tény azonban, hogy az első nyolc hónap arany és ezüst árak csökkenését volt kénytelen tudomásul venni Mexikó is. A nemesfémek bányászata is csökkenést mutatott, augusztusban például 1,9 százalékkal termeltek ki kevesebbet. Míg az arany felszínre hozatala esetében a 10. hely Mexikóé, az ezüstnél viszont aranyérmes továbbra is a világ ranglistáján.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez